Volg je momenteel een koolhydraatarm dieet of eten je weinig koolhydraten vanwege een gluten intolerantie? Dan is het belangrijk om goed op te letten wat voor meel je gebruikt bij het bakken van een taart of koekjes bijvoorbeeld. Gelukkig spelen steeds meer fabrikanten in op de behoeften van de consumenten. Steeds meer fabrikanten maken namelijk gebruik van koolhydraatarm meel dat dient als substituut voor gewoon koolhydraatrijk meel. Alles over koolhydraatarm meel lees je in dit blogartikel.
Wat is koolhydraatarm meel?
Koolhydraatarm meel dient als vervanging voor gewoon meel omdat het minder koolhydraten bevat dan gewoon meel. Alternatieve meelsoorten zijn een goed idee als je bijvoorbeeld nog steeds je macro’s wilt innemen. Tegelijkertijd zijn deze meelvervangers een stuk gezonder dan de gewoon meel varianten omdat ze veel meer voedingsstoffen bevatten bijvoorbeeld. Koolhydraatarm meel komt in allerlei soorten en maten voor en dat maakt het uitproberen van een ander soort meel juist zo leuk! Zo kun je op je eigen manier genieten van brood, muffins en scones bijvoorbeeld!
Koolhydraatarme meelsoorten
Er zijn veel koolhydraatarme meel soorten die dienen als vervanging voor gewoon meel. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.
Amandelmeel
Het gebruiken van amandelmeel in je voeding is een goed idee als je een keer een andere smaak wilt proberen. Tevens werkt het meel goed in je baksels omdat de structuur goed past bij een heerlijke taart of cake. Bij het maken van amandelmeel wordt er een koude persing toegepast die ervoor zorgt dat wel 80% van het vet verwijderd wordt. Amandelmeel is een goed alternatief voor koolhydraatrijke bloem omdat het de koolhydraten vervangt en daarom een gezonde optie is. Wil je lekker bakken met amandelmeel? Check hier dan onze amandelmeel recepten! De amandelmeel van Sukrin bestaat voor wel 100% uit amandelmeel en is rijk aan mineralen, magnesium, ijzer, kalium, zink en mangaan.
Kokosmeel
Kokosmeel is gemaakte van pure, rauwe kokosnoot en dient als koolhydraatarm meel vervanger. De kokos bevat een hoop vezels en tevens glutenvrij. Het meel smaakt overduidelijk naar kokos en kan daardoor bepaalde baksels voorzien van een extra kokossmaak. Wanneer je kokosmeel gebruikt in plaats van gewoon meel is het goed om te weten dat je minder kokosmeel nodig hebt dan normale meel omdat het meer vloeistof absorbeert. Door de smaak van kokos hoef je minder zoetstof of suiker te gebruiken. Benieuwd naar heerlijke kokosmeel recepten. Bekijk ze hier!
Pindameel
Pindameel is een vetarm koolhydraatrijk meel alternatief en wordt gemaakt met Amerikaanse pinda’s. De pindameel bevat van nature weinig koolhydraten en valt daardoor onder koolhydraatarm meel. De lage glycemische index (GI) zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel tijdens het nuttige van deze meel stabiel blijft. Diabetici kunnen daarom het meel gewoon eten zonder nadelige effecten te ervaren. Uiteraard past het meel ook binnen andere gezonde diëten.
Sesammeel
Sesamzaad is een product dat van nature glutenvrij is en verlaagd is in koolhydraten. Dit maakt het een goed koolhydraatarm meel. Doormiddel van een koude persing wordt sesammeel ontvet en hierdoor wordt zo een 30% van de olie verwijderd. In dit proces worden de zaadjes fijn gemalen en ontstaat er een nootachtige sesamsmaak. Je kunt sesammeel ook gebruiken om hummus mee te maken of andere overheerlijke sesammeel recepten.
Havermeel
Wist je dat je van havermout heel makkelijk havermeel kunt maken. Geen meel in huis? Dan is dit zeker een goed alternatief! Sukrin verkoopt havervezel. Deze meelvervanger is geheel glutenvrij en bevat een neutrale smaak, heeft een fijne textuur en bevat geen koolhydraten. Dit koolhydraatarm meel bevat 98 gram vezels per 100 gram. Je kunt het heerlijke gebruiken in vezelrijke, koolhydraatarm brood, gebak, cakes of je kunt er lekker tortilla’s van maken!
Zonnebloemmeel
Zonnebloemmeel is een gezonde meelvervanger die ook nog eens bomvol eiwitten zit. Het meel is glutenvrij en geproduceerd met ontvette zonnebloempitten. Hierdoor bevat het meel weinig koolhydraten en heeft hierdoor ook een lagere glycemische index dan gewoon meel gemaakt van granen. Hierdoor is het meel gemakkelijk te bereiden bij een gezond dieet. Zonnebloemmeel kan tevens gebruikt worden als supplement in bijvoorbeeld je smoothies, yoghurt of in ontbijtgranen.
Koolhydraatarm meel waar te koop?
Koolhydraatarm meel is op steeds meer plekken te koop. Zo kun je het meel bij een online shop aanschaffen als Sukrin bijvoorbeeld. Maar ook steeds meer biologische winkels verkopen de verschillende meelsoorten die bijdragen bij een koolhydraatarm dieet waar je heerlijke gezonde baksels mee kan bakken.
Koolhydraatarm meel van Sukrin
Veel van de koolhydraatarme meelproducten van Sukrin zijn geheel glutenvrij en daarom uitermate geschikt voor mensen met een glutenintolerantie of -allergie. De producten stimuleren dan ook het glutenvrij dieet met Sukrin. Onze producten zijn laag in calorieën en geschikt voor verschillende diëten als het glutenvrije dieet, het keto dieet of een caloriearm dieet. Ook voor mensen die geen suiker eten wegens een ziekten hebben we heel recepten voor diabetici en tips. Ook bieden we een hoop Sukrin producten die perfect zijn voor het suikervrij bakken bijvoorbeeld.
Koolhydraatarm meel maken om koolhydraatarm brood te maken
Zelf koolhydraatarm meel maken maken om brood mee te bakken is een leuke bezigheid voor in het weekend bijvoorbeeld. Zo kun je gebruik maken van onze bakmixen zoals de broodmix Fiberbrød bijvoorbeeld! Koolhydraatarm brood is brood dat minder brood bevat dan brood dat gemaakt wordt met tarwemeel. Door bijvoorbeeld zelf havermeel te maken kun je deze toevoegen aan het boord. Zo heb je vezelrijk brood met een lager koolhydraatgehalte. Wanneer je koolhydraatarm brood maakt is het van belang dat je een extra olie of margarine gebruikt die een hoog gehalte aan voedingsvezels heeft. Je kunt er ook lijnzaad of zonnebloempitten aan toevoegen. Het is goed om te weten dat minder koolhydraten in brood er niet meteen voor zorgt dat het brood minder calorieën bevat. Wil je zelf een keer koolhydraatarm brood maken? Koolhydraatarm bakken doe je zo!
Koolhydraatarm meel recepten
Sukrin biedt een hoop koolhydraatarme producten die perfect aansluiten bij verschillende diëten. Uiteraard delen we ook een aantal overheerlijke koolhydraatarme recepten die te lekker en te gezond zijn om te laten. Wil je bijvoorbeeld een gezonde taart bakken of toch liever smakelijke koekjes? Lees dan snel verder. We hebben een aantal lekkere recepten op een rijtje gezet!
Koolhydraatarme Bossche bol
De heerlijke koolhydraatarme Bossche bol komt regelrecht uit Den Bosch met een heerlijke gezonde Sukrin twist. Deze bol bevat maar 20 gram koolhydraten en is daarom alag in calorieën. Benieuwd naar het recept? Check het hier!
Koolhydraatarme bountytaart
Oeeh chocola! En deze heerlijke koolhydraatarme bountytaart is ook nog eens gemixt met chocola. Deze taart is lekker en ook nog eens laag in koolhydraten en calorieën. Duik eens heerlijk de keuken in voor deze taart. Eet smakelijk!
Koolhydraatarm amandelbrood
Hmm amandelen! Dit heerlijke koolhydraatarm en suikerarm amandelbrood is zo lekker, deze kan je echt niet laten staan. De heerlijke karakteristieke smaak van de amandelen zorgt voor een heerlijke finishing touch. Yummy!