Tegenwoordig zijn er steeds meer suikervervangers op de markt verkrijgbaar. De een weer gezonder dat de ander. Een suikervervanger die je steeds meer ziet opduiken is sucralose. Het is net als erythritol een trendy zoetstof en geschikt als suikervervanger. In dit blogartikel vertellen we meer over deze zoetstof is en hoe gezond het voor je is.
Wat is sucralose?
Het is een zoetstof die wordt gebruikt om suiker te vervangen en wordt vaak verkocht onder de merknamen Splenda en Altern. Je kunt deze zoetstof vergelijken met aspartaam en sacharine. De zoetstof staat bekend onder het E-nummer E955 en wordt na inname niet verteerd door het lichaam. Hierdoor worden er geen calorieën opgenomen. Daarom is deze suikervervanger een populaire zoetstof voor mensen die willen afvallen of op hun suikerinname willen letten. Een E-nummer betekent dat het ingrediënt veilig is om te gebruiken. Veel producten zoals dranken en snoep waar geen suiker in zitten, hebben sucralose als vervanging van suiker. De suikervervanger is 500 keer tot 600 keer zoeter dan gewone suiker. Er is daarom veel minder van nodig om dezelfde zoete smaak als suiker te verkrijgen. Check de glycemische index van sucralose en andere suiker(vervangers).
Suiker: 4 calorieën per gram
Sucralose: 0 calorieën per gram
Erythritol: 0,24 calorieën per gram
Hoe wordt sucralose gemaakt?
Deze zoetstof is in 1976 ontdekt door onderzoekers die werkten voor een Britse suikerfabrikant. De Britse onderzoekers hebben 3 OH-groepen aan een suikermolecuul (sacharose vervangen) door chlooratomen. Sucralose is dus synthetisch gemaakt uit suikermoleculen. De oorsprong van sucralose ligt dus bij suiker en deze zoetstof is dan ook de enige suikervervanger die ook echt van suiker is gemaakt.
Waarom gebruik maken van sucralose?
Zoals bovenstaand aangegeven kiezen fabrikanten ervoor sucralose toe te voegen aan voedingsproducten om suiker te vervangen. Omdat het lichaam de zoetstof niet opneemt, neem je ook geen calorieën op. Hierdoor zit het heel veel verwerkt in sportdranken, cola, maar ook snoep en mueslirepen. In tegenstelling tot de meeste kunstmatige zoetstoffen, heeft de zoetstof bijna geen gekke bijsmaak en kan hierdoor makkelijk verwerkt worden in voeding.
Waar zit sucralose in?
De zoetstof wordt veel gebruikt bij “light”-dranken. Denk hierbij aan cola light, siroop light of sportendranken waar ook geen suiker inzit. Supermarkt ketens promoten de producten als suikervrij of caloriearm. Je vindt het niet alleen in dranken, maar ook in snoep of mueslirepen. Bovendien zit het in kauwgom, gebak, ijs, saladedressings en desserts om het een zoete smaak te geven zonder extra calorieën eraan toe te voegen. Daarnaast zit sucralose ook verwerkt in onze Sukrin bakmixen, waaronderonze cakemix en onze cake in a cup chocolade.
Hoe smaakt sucralose?
De smaak van deze zoetstof lijkt erg op de smaak van suiker. Dat is ook niet heel gek want het is de enige suikervervanger die ook echt van suiker is gemaakt. Doordat sucralose bijna 600 keer sterker is dan normaal tafelsuiker suiker, heb je heel weinig nodig om een zoete smaak aan een voedingsproduct toe te voegen. Je kan er tevens gemakkelijk mee koken en bakken.
Wat zijn de voordelen van sucralose?
Een van de voordelen is dat het lichaam de zoetstof niet opneemt, waardoor jouw lichaam ook geen calorieën opneemt. Het heeft geen nare nasmaak en je hebt er maar een beetje van nodig aangezien deze zoetstof bijna 600 keer sterker is dan normaal tafelsuiker. De zoetstof heeft naast de voorgaande voordelen geen nadelig effect op het gebit en heeft ook geen invloed op insuline of de bloedsuikergehalte waardoor het geschikt is als suikervervanger voor diabetici. Tot slot is sucralose in meer dan 50 landen goedgekeurd en is het volgens het Wetenschappelijke Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) veilig om te nuttigen. Daarnaast is sucralose veilig beoordeeld en verklaard door de JEFCFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) en de Scientific Committee on Food (SCF) van de Europese Unie.
Wat zijn de nadelen?
Het enige nadeel van deze zoetstof is dat overmatig gebruik een laxerend effect kan hebben.
Conclusie: is sucralose gezond of ongezond?
De vraag die veel mensen bezig houdt; is deze zoetstof gezond of slecht voor je? Als we alle feiten naast elkaar houden is het zeker dat sucralose gezonder is dan suiker. Fabrikanten gebruiken de zoetstof in veel voedingswaren en producten en sucralose is ook terug te vinden in onder andere onze Sukrin bakmixen. Vergeleken met suiker, biedt het gebruik van de zoetstof meer voordelen dan nadelen. Zo levert het minder calorieën en heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het ook zeer geschikt voor diabetici. Daarnaast draagt het niet bij aan tandbederf of overgewicht en je krijgt er geen bijwerkingen van.
Zowel Sukrin erythritol als sucralose leveren weinig calorieën. Beide zijn dus uitstekende suikervervangers voor als je minder suiker wil eten, een koolhydraatarm dieet volgt of diabeet bent. Ben je op zoek naar een natuurlijke suikervervanger? Dan raden wij onze eigen natuurlijke suikervervangers aan op basis van erythritol! Wil je gaan bakken met Sukrin? Ga dan direct aan de slag met onze natuurlijke suikervervangers, bakmixen of meelproducten!