Glycerol is een redelijk onbekende suikeralcohol (polyol). Andere benamingen zijn glycerin of glycerine. Het wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie en wordt gebruikt in voeding gebruikt als zoetmaker of voedingsadditief. Lees hier alles over deze suikeralcohol.
Wat is glycerol?
Glycerol is een suikeralcohol. Het valt onder suikeralcoholen of polyolen. Dit zijn zoetstoffen en kunnen gebruikt worden als suikervervangers. Een groot verschil met suiker is dat suikeralcoholen niet volledig opgenomen worden door het lichaam. Ook leveren ze minder calorieën per gram. Ondanks de naam suikeralcoholen heeft het niets met alcohol te maken. Het is puur een aanduiding voor een scheikunde samenstelling die polyolen gemeen hebben.
Glycerol heeft een licht zoete smaak en bevat 4 calorieën per gram. Dit is het hoogste aantal van alle suikeralcoholen. Daarnaast heeft het ongeveer 40% van de zoetheid van suiker.
- Suiker: 4 kcal per gram
- Glycerol: 4 kcal per gram
- Xylitol: 2.4 kcal per gram
- Erythritol: 0.24 kcal per gram
Het vervangen van suiker door glycerine zal het aantal calorieën niet verminderen. Het belangrijkste voordeel is dat het de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Zoals andere suikeralcoholen, is glycerol niet slecht voor de tanden.
Waarvoor wordt glycerol gebruikt?
De zoetstof wordt vaak niet gebruikt voor de zoete smaak. Wel heeft het een vochtaantrekkende eigenschap, waardoor het wordt gebruikt als conserveermiddel. Ook is het gebruik ervan geschikt voor mensen met diabetes.
Glycerol wordt ook gebruikt als bevochtigingsmiddel of als verdikkingsmiddel. Dankzij de vochtaantrekkende eigenschap kan het de huid beschermen tegen uitdrogen. Je vindt het vaak terug in producten zoals billendoekjes, zonnebrand, shampoo en deodorant.
Waar is glycerol van gemaakt?
Glycerol komt van nature voor in dierlijke en plantaardige vetten. Het wordt in voeding gebruikt als zoetmaker. Bijvoorbeeld in snoep en gebak. De meeste fabrikanten kunnen vaak niet herleiden of glycerine van een plantaardige of dierlijke bron komt. De zoetstof is niet altijd geschikt voor vegetariërs, omdat het kan zijn gewonnen uit dierlijk vet. Tenzij anders vermeld staat op de verpakking van het product.
Is glycerol geschikt voor diabetici?
Glycerine wordt niet volledig opgenomen door het lichaam en hebben geen invloed op de bloedsuiker. Hierdoor is het gebruik ervan geschikt voor diabetici. Ook heeft het een lage glycemische index (GI) van 3.
Is het gebruik van glycerol veilig?
Glycerine is in de Europese Unie toegestaan als voedingsadditief, aangeduid met het E-nummer E422. Zoetstoffen met een E-nummer zijn veilig voor consumptie verklaard door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Overmatig gebruik van zoetstoffen kan echter een laxerende werking hebben.
Glycerol alternatief
Erythritol (E968) is een 100% natuurlijke zoetstof. Het komt van nature voor in onder andere meloenen, peren en paddenstoelen. De zoetstof wordt gebruikt als suikervervanger en is de enige polyol die 0 calorieën per gram levert.
Net als glycerol, heeft erythritol geen negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes of overgewicht is het een zeer geschikte suikervervanger. Maar ook voor wie minder suiker wil eten of een dieet volgt zoals het koolhydraatarm dieet.
Ook de zoetstof erythritol is veilig verklaard door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Daarnaast is het ook niet slecht voor je gebit en vermindert het tandplak.
Sukrin is de merknaam voor erythritol. Sukrin produceert een uitgebreid assortiment aan 100% natuurlijke suikeralternatieven. Van nature glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Alle producten zijn zo zuiver, natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Sukrin producten zijn verkrijgbaar via onze officiële webshop en bij verschillende online verkooppunten.