Glycerol is een redelijk onbekende suikeralcohol (polyolen). Andere benamingen zijn glycerin of glycerine. Het wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie en wordt gebruikt in voeding gebruikt als zoetmaker of voedingsadditief. Lees hier alles over deze suikeralcohol.
Wat is glycerol?
Glycerol is een natuurlijke stof die in ons lichaam aanwezig is. Het is een voorloper van glucose, wat betekent dat het een belangrijke bron van energie is voor ons lichaam. De zoetstof helpt ook bij het reguleren van de vochtbalans in ons lichaam en is daarom belangrijk voor de gezondheid van onze huid en slijmvliezen. Glycerol kan ook worden gebruikt als laxeermiddel of om diarree te behandelen.
Glycerol heeft een licht zoete smaak en bevat 4 calorieën per gram. Dit is het hoogste aantal van alle suikeralcoholen. Daarnaast heeft het ongeveer 40% van de zoetheid van suiker.
- Suiker: 4 kcal per gram
- Glycerol: 4 kcal per gram
- Xylitol: 2.4 kcal per gram
- Erythritol: 0.24 kcal per gram
Het vervangen van suiker door glycerine zal het aantal calorieën niet verminderen. Het belangrijkste voordeel is dat het de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Zoals andere suikeralcoholen, is het niet slecht voor de tanden.
Waarvoor wordt glycerol gebruikt?
De zoetstof wordt vaak niet gebruikt voor de zoete smaak. Wel heeft het een vochtaantrekkende eigenschap, waardoor het wordt gebruikt als conserveermiddel. Ook is het gebruik ervan geschikt voor mensen met diabetes. Glycerol wordt veel gebruikt in cosmetica en toiletartikelen, omdat het vochtinbrengend is. Het wordt ook gebruikt als emulgator, om oliën en water te mengen. De zoetstof kan ook helpen bij het verminderen van droge huid of eczeem. Sommige mensen gebruiken het zelfs als glijmiddel!
Waar is glycerol van gemaakt?
Glycerol wordt gemaakt van plantaardige oliën, zoals kokosolie of palmolie. Het proces waarbij het glycerol uit de olie gehaald wordt, heet saponificatie. Tijdens saponificatie wordt de olie verhit tot ongeveer 250 graden Celsius. Hierbij komen twee producten vrij: glycerol en zeep. Het wordt vervolgens gebruikt in allerlei industriële processen, zoals in de voedingsindustrie, de cosmetische industrie of de farmaceutische industrie.
Glycerine wordt niet volledig opgenomen door het lichaam en hebben geen invloed op de bloedsuiker. Hierdoor is het gebruik ervan geschikt voor diabetici. Ook heeft het een lage glycemische index (GI) van 3.
Hoe kan ik de zoetstof gebruiken?
Glycerol is een veelzijdig product dat in verschillende industrieën wordt gebruikt. Het kan worden gebruikt als koelmiddel, smeermiddel, vochtinbrengend middel en oplosmiddel. Het wordt ook gebruikt in de farmaceutische en voedingsindustrie. In de farmaceutische industrie wordt glycerol gebruikt om medicijnen te maken die via de mond moeten worden ingenomen. De zoetstof wordt ook gebruikt in voedingsmiddelen, cosmetica en tabak.
Is het gebruik van glycerol veilig?
Glycerine is in de Europese Unie toegestaan als voedingsadditief, aangeduid met het E-nummer E422. Zoetstoffen met een E-nummer zijn veilig voor consumptie verklaard door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Overmatig gebruik van zoetstoffen kan echter een laxerende werking hebben. Het is een natuurlijke stof die wordt gevonden in veel producten, zoals voedsel, cosmetica en medicijnen. Het wordt ook gebruikt in industriële processen. Glycerol kan veilig worden gebruikt door mensen en wordt al jarenlang gebruikt zonder problemen.
Wat is het verschil tussen glycerol en glycerine?
Glycerol is een trihydroxy alcohol die veel in cosmetica en voedingsmiddelen wordt gebruikt. Het is een dik, kleurloos en zoet smakend vloeistof. Glycerine is een derivaten van glycerol en wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke vetten. Het is een kleurloos, helder en smaakloos materiaal dat oplosbaar is in water.
Waar kan je het kopen?
De zoetstof is te koop in de meeste supermarkten en drogisterijen. Het is een kleurloze, zoete vloeistof die gebruikt wordt als emulgator, humectant, sweetener of preservative. Glycerine kan ook gevonden worden in cosmetica en toiletartikelen, zoals toothpaste, mouthwash, shampoo, soap en lotions.
Glycerol alternatief
Glycerol of Sukrin is een natuurlijke zoetstof die qua structuur vergelijkbaar is met Sacharose. Het is een polymeer van Glucose en heeft een hogere zoetkracht dan Sacharose. Het wordt geproduceerd door middel van de esterificatie van Glycerol met Stearinezuur. Dit product wordt dan geëxtraheerd uit Palmolie. Sukrin is 100% natuurlijk en komt van de stevia plant.
Erythritol (E968) is een 100% natuurlijke zoetstof. Het komt van nature voor in onder andere meloenen, peren en paddenstoelen. De zoetstof wordt gebruikt als suikervervanger en is de enige polyol die 0 calorieën per gram levert. Net als glycerol, heeft erythritol geen negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes of overgewicht is het een zeer geschikte suikervervanger. Maar ook voor wie minder suiker wil eten of een dieet volgt zoals het koolhydraatarm dieet.
Sukrin is de merknaam voor erythritol. Sukrin produceert een uitgebreid assortiment aan 100% natuurlijke suikeralternatieven. Van nature glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Alle producten zijn zo zuiver, natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Sukrin producten zijn verkrijgbaar via onze officiële webshop en bij verschillende online verkooppunten.