Lekkere trek…
Heb jij vaak lekkere trek? Een suikerverslaving is een constante drang naar eten van vooral veel lekkere dingen. En, Ja.. Lekkere dingen bevatten veel suiker. Een lekkere trek is een mindere mate een vorm van suikerverslaving.
Wanneer we spreken van een suikerverslaving worden de suikers met liefde volledig opgenomen en verwerkt door ons lichaam. Suiker wordt door ons lichaam in de meeste gevallen omgezet in energie, mits ons lichaam dit nodig heeft. De resterende suiker wordt omgezet naar lichaamsvet.
En hier gaat het mis. Dit willen wij niet!
Het lichaam
Maar suiker maakt alles veel lekkerder…
Je smaakbeleving speelt een grote rol binnen een suikerverslaving. Er wordt bewezen aan de hand van een onderzoek dat mensen met overgewicht een andere smaakbeleving hebben. Bij mensen met overgewicht worden de smaakpapillen verdoofd, hierdoor zijn deze mensen niet goed in staat om te proeven.
Mensen met overgewicht zullen hierdoor meer suiker willen, om toch die zoete smaken te proeven. Bij iedere hap aan suiker is er stom gezegd weer meer suiker nodig om de smaakpapillen te laten functioneren.
Hormonale disbalans
Het hormoon leptine
Het hormoon leptine wordt ook wel het honger hormoon genoemd. Leptine zorgt ervoor dat je na een maaltijd een verzadigd en vol gevoel ervaart. Het hormoon geeft je lichaam een seintje dat je honger hebt, hier reageer je op en eet je iets. De leptine geeft hier ook aan wanneer je vol zit.
Veel suiker zorgt voor een disbalans van het hormoon Leptine. Overmatig suiker gebruik resulteert in meer vetopslag. Het hormoon Leptine stijgt hierdoor, en dit zorgt ervoor dat je hersenen niet langer het juiste seintje krijgen en het signaal niet meer goed oppikken. Je ervaart een drang naar eten en je hebt je hongergevoel niet meer onder controle.
Je gaat opzoek naar meer suiker en je suikerverslaving is een feit!
Het hormoon dopamine
Dopamine… Het gelukshormoon. Een soort van beloningssysteem in je hersenen. Dit hormoon zorgt voor onze blijdschap, genot en geluk. Als wij veel suiker eten wordt het hormoon vergroot. We ervaren een beloning. Blij zijn is fijn, dus je snakt naar meer suiker!
Het is dus ook niet gek dat je naar de chocolade grijpt als je verdrietig bent. Suiker zorgt voor een gevoel van ontspanning.
Grote hoeveelheden suiker hebben invloed op het hormoon dopamine. Het hormoon wordt uiteindelijk immuun voor suiker, waardoor de neiging naar meer suiker steeds groter wordt.
Kenmerken bij een suikerverslaving
- Je hebt vaak eetbuien om je negatieve gevoelens te onderdrukken
- Je ervaart altijd een hongergevoel
- Na het eten ben je vaak futloos en moe en plof je het liefst op de bank
- Je start iedere week opnieuw met gezond eten, maar toch lukt het steeds niet om hier aan te beginnen: Iedere maandag weer opnieuw.
- Je hebt moeite om van bepaalde producten af te blijven: Chocolade, chips of die heerlijke roze koeken!
Hoe dan? Enkele tips!
1. Ontsnap aan geraffineerde suikers
- Chips
- Vruchtensap
- Ingeblikt eten
- Voorverpakte producten/ Kant- en klaar maaltijden
- Frisdrank
- Chocolade/ Koekjes/ snoep
- Aardappelen
- Fastfood
- Wit brood
- Pasta
- Witte rijst
2. Jij kent jezelf het beste: Persoonlijkheid
Om van je suikerverslaving af te komen moet je jezelf goed kennen. Sommige mensen kunnen radicaal hun leven omgooien en sommige stoppen geleidelijk aan en bouwen het suiker gebruik af. Je moet je zelf afvragen welke aanpak jou het beste aanspreekt.
Ben vooral eerlijk tegen jezelf! Beslis welke aanpak het beste bij je past. Schrijf vervolgens je plannen op. Dit maakt het voor jezelf makkelijk. Neem de tijd en moeite hiervoor.
3. Kies het juiste
- Haver
- Fruit
- Groentes
- Noten
- Quinoa
- Volkoren producten
- Avocado
- Noten/ Zaden
- Vis
- Kokosolie
- Lijnzaadolie
- Zuivel
- Noten
- Wild vlees/ gevogelte
- EIeren
- Groente
- Peulvruchten
4. Kies voor de juiste MindSet
5. Sneaky suikers
Suikers worden op verpakkingen vaak onder schuilnamen weergegeven. Begrijp jij die ingrediëntenlijsten ook nooit? Er staat zoveel op! Daarom hebben wij een handige tip zodat jullie de geheimen suikers te herkennen.
Wanneer een woord eindigt op ‘ose’, dus woorden als fructose, dextrose en glucose bijvoorbeeld zijn suiker bronnen.
6. Begin meteen en aarzel niet
7. Zorg voor gezonde snacks in huis
Om je kasten weer te vullen hebben we gezonde snacks nodig. Zorg ervoor dat je gezonde tussendoortjes en gezonde producten inslaat. In de eerste fase van je verandering zul je vaak een honger gevoel ervaren en zin hebben om te snacken.
Probeer dan niet te grijpen naar suikerrijke snacks. Na drie weken worden deze snackneigingen minder en begin je de verandering zowel fysiek als metaal te voelen. Om toch zoetigheid te ervaren kun je het beste kiezen voor fruit. Denk aan rood of exotisch fruit.
8. Kies voor beweging
9. Puur eten
10. Update je beloningssysteem
- Vis
- Groene thee
- Kip
- Eieren
- Watermeloen
- Appels & Bananen
Wacht niet langer!
Deze blog geeft je veel informatie over een suikerverslaving. Laten we er niet langer omheen draaien. Tegenwoordig eet iedereen onbewust en bewust teveel suiker! Zelf kunnen we de strijd aan gaan tegen een suikerverslaving. Hopelijk hebben we je kunnen overtuigen.
Natuurlijk wilt Sukrin je graag helpen. Je vindt bij ons een groot assortiment aan suikervervangers en heerlijke recepten die je opweg helpen!