Suikervervangers zijn hip en dat merk je tegenwoordig heel goed. Steeds meer fabrikanten kiezen voor een gezonde variant van snoep, kauwgom, baksels of frisdranken. Zo stoppen ze overal zoetstoffen in omdat deze een stuk gezonder zijn. Een niet heel bekende zoetstof is lactit0l. Deze zoetstof heeft namelijk een dubbele werking. In dit blogartikel vertellen we meer over lactitol en waar het precies goed voor is.
Wat is lactitol?
Lactitol (E66) is net als Sukrin (erythritol) een polyolensoort die wordt gebruikt als een kunstmatige zoetstof maar ook als laxeermiddel. De zoetstof is een stuk minder zoet dan gewone suiker en fabrikanten verkrijgen het uit lactose. De zoetstof bestaat niet echt in de natuur maar komt dus wel van een natuurlijke bron. Je kunt de smaak redelijk vergelijken met suiker. Het is zoet van smaak maar heeft geen extra bijsmaak zoals Stevia bijvoorbeeld. Onderzoekers ontdekten de zoetstof in 1920, alleen wordt het sinds de jaren tachtig door fabrikanten in voedingsproducten gestopt. Het werd in 1983 namelijk goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA). Je kunt de zoetstof daarom gewoon nuttigen.
Hoe wordt het gemaakt?
Zoals we eerder aangaven komt lactitol van lactose. Door katalytische hydrogenering van lactose produceren onderzoekers de suikeralcohol. De zoetstof wordt als een caloriearme zoetstof gezien en wordt niet opgenomen. In tegenstelling tot het metabolisme van lactose, wordt het niet gehydrolyseerd door lactase in de dunne darm. Lactitol wordt gemetaboliseerd door bacteriën in de dikke darm, waar het wordt omgezet in biomassa, organische zuren, kooldioxide en een kleine hoeveelheid waterstof. De organische zuren worden verder gemetaboliseerd, wat resulteert in een calorische bijdrage van 2 calorieën per gram. De zoetstof wordt gebruikt als een caloriearme zoetstof en werkt ook goed als voedingsvezel. Soortgelijke suikervervangers zijn sorbitol en maltitol.
Waar zit het in?
Vanwege de stabiliteit, oplosbaarheid en vergelijkbare smaak als gewone suiker, kan lactitol worden gebruikt in caloriearme, vetarme en/of suikervrije voedingsmiddelen zoals ijs, chocolade, harde en zachte snoepjes, gebak, suiker gereduceerde conserven, kauwgom en suikervervangers.
Wat zijn de voordelen van lactitol?
Zoete en zuivere smaak: Lactitol heeft een zuivere, zoete, suikerachtige smaak zonder nasmaak. De relatieve zoetheid van lactitol wordt meer naarmate de concentratie in een voedingsmiddel wordt verhoogd. Door de milde zoete smaak kunnen andere smaken duidelijk worden waargenomen.
Laag in calorieën: Lactitol wordt niet gemetaboliseerd zoals een typisch koolhydraat (of zoals suiker) en draagt daarom niet bij aan de gebruikelijke 4 calorieën per gram. Lactitol wordt gemetaboliseerd in de dikke darm en levert volgens tests slechts 2 calorieën per gram op. Hierdoor draagt de zoetstof bij aan een gezonde leefstijl.
Verbetering van de darmgezondheid: Lactitol wordt gefermenteerd in de dikke darm en heeft bijgevolg gunstige effecten op de microflora in de dikke darm. Een verlaging van de pH van de dikke darm, samen met een toename van probiotische bacteriën en een significante vermindering van potentiële pathogenen benadrukt de gunstige effecten van lactitol. In wezen functioneert lactitol als een prebioticum.
Wat is lactitol poeder?
Is de zoetstof veilig voor diabetici?
Als zoetstof heeft het een lage glycemische index, dit zorgt ervoor dat er geen verhoging van de bloedglucose- of insulinespiegels plaatsvindt en levert het de helft van de calorieën van de meeste andere koolhydraten (2 calorieën per gram). Fabrikanten gebruiken het steeds vaker om suiker te vervangen, hierdoor kunnen baksels met deze suikervervanger gegeten worden door mensen met diabetes. Hierdoor kunnen ook mensen met diabetes gemakkelijk en verantwoord van allerlei baksels genieten.
Is lactitol gezond?
De veiligheid van lactitol is beoordeeld door verschillende internationale gezaghebbende instanties. In april 1983 beoordeelde het Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) van de Wereldgezondheidsorganisatie de wetenschappelijke gegevens over de zoetstof. In 1984 evalueerde het Wetenschappelijk Comité voor de Voeding van de Europese Unie lactitol en stelde vast dat consumptie van 20 gram polyolen per dag, inclusief lactitol, waarschijnlijk geen ongewenste laxerende symptomen zal veroorzaken. Het Comité kende lactitol een ADI toe, uitgedrukt in lichaamsgewicht, is de hoeveelheid van een levensmiddelenadditief die een leven lang dagelijks zonder risico kan worden geconsumeerd.
Waar kan ik lactitol kopen?
Lactitol is sinds 1989 te koop in Nederland en kan in verschillende voedingsmiddelen en baksels verkocht worden. Ook de laxeerpoeder die onder de naam Importal valt kan verkocht worden bij apotheken en drogisterijen.