Steeds meer fabrikanten gebruiken suikervervangers om voedingsmiddelen te voorzien van een zoete smaak. Consumenten kunnen zo zoete producten nuttigen zonder last te krijgen van de nare bijwerkingen van gewone suiker. Zo is er de iets minder bekende suikervervanger, mannitol. Deze suikervervanger gebruikt men steeds meer in producten. Wat is manntitol precies voor een zoetstof en hoe gezond is het nou echt voor je? Alles over deze zoetstof lees je in dit artikel.
Wat is mannitol?
Mannitol (E421) is net als xylitol, maltitol, sorbitol en erythritol een polyolensoort die dient als een natuurlijke zoetstof. Mannitol is 0,7 keer de zoetkracht van gewone suiker en heeft een zoete smaak. Daarom is deze suikervervanger een goed alternatief voor gewone suiker in voedingsmiddelen. De glycemische index van mannitol is 0 en bevat 2,4 calorie per gram. Dat betekent dat je deze suikervervanger mag en kan nuttigen wanneer je diabeet bent of een bepaald dieet volgt.
Hoe wordt mannitol gemaakt?
De zoetstof komt oorspronkelijk uit planten, zeewieren en paddenstoelen. Onderzoekers ontdekten de stof in 1964 en sindsdien wordt deze op industriële wijze geproduceerd door hydrogenatie van een fructose. Deze fructose maakt men uit zetmeel door de inwerking van micro-organismen. In 1965 keurde het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en WGO (JECFA) de zoetstof goed.
Waar zit mannitol in?
Je kunt mannitol gebruiken als suikervervanger in verschillende voedingsproducten. De zoetstof heeft een zachte smaak en geen nasmaak waardoor je het gemakkelijk kunt toevoegen aan dranken en voeding. Fabrikanten stoppen de suikervervanger in voeding en combineren het vaak met natriumbicarbonaat om een voedingsproduct minder zuur te maken. Bovendien kun je het vinden in snoepgoed, baksels en desserts, maar ook in babyvoeding en voeding voor peuters.
Mannitol heeft een hogere oplossingswarmte dan de meeste suikeralcoholen. Wanneer mannitol volledig in een product is opgelost, veroorzaakt het een sterk verkoelend effect. Ook heeft het een zeer lage hygroscopiciteit – het neemt pas water op uit de lucht als de luchtvochtigheid 98% is. Dit maakt mannitol erg nuttig als coating voor harde snoepjes, gedroogd fruit en kauwgom. Bovendien gebruiken fabrikanten het als ingrediënt in snoep en kauwgom. De aangename smaak en strucutuur van mannitol zorgen ervoor dat veel fabrikanten het gebruiken in kauwtabletten.
Wat zijn de bijwerkingen?
Er is momenteel nog weinig bekend over mannitol op het internet. De zoetstof kan bij overmatig gebruik zorgen voor een laxerend effect. Echter gebeurt dit pas bij het innemen van meer dan 15 gram per dag.
Waar kun je het kopen?
Mannitol kun je kopen in de meeste natuurwinkels en op het internet. Veel lightproducten bevatten de zoetstof. Daarom kun je de zoetstof ook in de reguliere supermarkt vinden.
Mannitol vs. Sukrin
Er is niet heel veel informatie over mannitol te vinden op het internet. Fabrikanten gebruiken de zoetstof in voedingsproducten. Het is een beter alternatief dan gewone suiker omdat het smaakloos is en een glycemische index van 0 heeft. Dat betekent dat je het als diabeet kunt nuttigen. Bovendien zorgt de structuur ervoor dat fabrikanten het makkelijk kunnen verwerken in suikervrij snoepgoed of kauwtabletten. In vergelijking tot erythritol van sukrin is er weinig verschil. Beide zijn op natuurlijke wijze geproduceerd. Toch bevat mannitol 2,4 calorieën per gram en Sukrin bevat helemaal geen calorieën. En Sukrin bestaat uit de enige polyool die wordt gewonnen via fermentatie van glucose door gist. Hierdoor is het geen fodmap.
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.