Steeds meer merken en consumenten maken gebruik van suikervervangers. Toch ontstaat er veel discussie rondom het gebruik van deze suikeralternatieven. Een aantal bekende zoetstoffen zijn bijvoorbeeld aspartaam, sucralose en glycerol. Zo heb je ook sorbitol. Je vindt deze bekende suikervervanger veel in voedingsmiddelen en cosmeticaproducten. In dit artikel gaan we dieper in op wat sorbitol is, waar het in zit en of het echt zo schadelijk voor je is.
Sorbitol, wat is dat?
Onderzoekers ontdekten Sorbitol (E420) 1872 wat oorspronkelijk uit fruit komt. De naam is ook wel afgeleid van de lijsterbes (Sorbus). Het is een suikervervanger dat behoort tot de polyolensoorten net als erythritol en xylitol. De zoetkracht van de zoetstof is ongeveer de helft van gewone suiker en is daarnaast veel lager in calorieën. Een gram sorbitol bevat ongeveer 2,4 kcal en heeft een glycemische index van 9. Het heeft bijna dezelfde smaak in de mond als suiker en is goed oplosbaar in water. De stof wordt in vergelijking tot erythritol (van Sukrin) wel opgenomen als smaak in het lichaam en op dezelfde manier als glucose verwerkt. Omdat het langzaam wordt gemetaboliseerd in het lichaam. In 1963 werd Sorbitol goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en WGO.
Waar zit sorbitol in?
Fabrikanten stoppen de zoetstof veel in lightproducten, voedingsmiddelen en kauwgom. Omdat sorbitol een energetische waarde heeft die drie keer minder is dan gewone suiker, maar de helft minder zoet, heb je er relatief kleine hoeveelheden nodig om dezelfde zoetkracht te behalen als gewone suiker. Vanwege deze dosering raden we het niet aan om de zoetstof te nuttigen wanneer je diabetes hebt of een dieet volgt.
Hieronder vind je een lijst van een aantal voedingsproducten waar van nature sorbitol inzit:
- abrikoos, vers en gedroogd
- appels, vers en gedroogd
- avocado
- kersen
- kokos
- mais
- nectarine
- peer
- zwarte bessen
Hoe wordt sorbitol gemaakt?
Fabrikanten halen net als bij andere e-nummers Sorbitol op chemische wijze uit het fruit. Het wordt namelijk gesynthetiseerd door sorbitol-6-fosfaat dehydrogenase en omgezet in fructose door succinaat dehydrogenase en sorbitol dehydrogenase. Succinaatdehydrogenase is een enzymcomplex dat deelneemt aan de citroenzuurcyclus. Uiteindelijk blijft de stof sorbitol over.
Wat zijn de voordelen?
De suikervervanger bevat een stuk minder calorieën dan gewone suiker en daarom is het een gezonder alternatief voor suiker. Het wordt langzamer in het bloed opgenomen dan gewone suiker. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Ten slotte zal je met sorbitol geen last hebben van tandbederf.
Wat zijn de nadelen?
Overmatig gebruik van zoetstoffen kunnen een laxerend effect hebben. Grote hoeveelheden sorbitol kunnen leiden tot onder andere winderigheid. Daarnaast heeft de zoetstof een glycemische index van 9 en het bevat toch calorieën, waardoor het wordt afgeraden om het te gebruiken bij het volgen van een dieet of voor diabetici.
Waar kun je de zoetstof kopen?
Sorbitol is te koop in verschillende winkels als supermarkten, maar ook biologische winkels. De zoetstof zit verwerkt in zowel voedingsproducten als verzorgingsproducten. Hierdoor kun je het ook vinden in drogisterijen en apotheken.
Sorbitol vs Sukrin
Op dit moment is er nog niet veel informatie op het internet vinden. Er zijn weinig negatieve geluiden te horen over de zoetstof. Toch kan overmatig gebruik een laxerende werking hebben. Het lijkt een goed alternatief voor gewone suiker omdat het minder calorieën bevat en langzamer wordt opgenomen door het lichaam. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een polyolensoort als Sukrin die een glycemische index heeft van 0 en geen calorieën bevat. Op deze manier weet je zeker dat je een bewuste keuze maakt als je voor een suikervervanger kiest. Bovendien is eryhtritol de enige polyool die wordt gewonnen via fermentatie van glucose door gist en hierdoor geen fodmap is.
Sukrin biedt 100% natuurlijke suikeralternatieven. Zoals de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar via onze officiële webshop en bij verschillende online verkooppunten.