Steeds meer fabrikanten vervangen de gewone suikers in voedingsproducten voor zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn in vergelijking tot suiker vaak geen dikmakertjes en brengen nog een aantal andere voordelen met zich mee. Een veel voorkomende zoetstof in voeding is acesulfaam-k. Deze zoetstof is wel 200 keer zoeter dan gewone suiker! In ons artikel gaan we dieper in op wat acesulfaam-k is en waar het allemaal in zit.
Wat is acesulfaam-k?
Acesulfaam-k (E950) is een synthetische zoetstof met een glycemische index van 0. Je lichaam verteert producten met een lage glycemische index langzamer waardoor er minder hoge bloedsuikerpieken en minder schommelingen in de bloedsuikers ontstaan. Mensen met diabetes kunnen daarom veilig deze zoetstof nuttigen. Fabrikanten verkopen de suikervervanger vaak onder de merknamen Sunett en Sweet One, ook kun je de zoetstof terug vinden onder E950. De zoetstof bevat geen calorieën en kan daarom gegeten worden tijdens een dieet. Net als elke andere zoetstof raden wij je aan om deze met mate nuttigen.
Waar komt acesulfaam-k vandaan?
De zoetstof is een organisch zout die Duitse onderzoekers in 1967 ontdekten. Tegenwoordig verkopen meer dan 100 landen de zoetstof zoals in Europa, de Verenigde Staten, Japan en Canada. De K in de naam staat voor het element kalium, de suikervervanger wordt dan ook wel eens kalium acesulfaam genoemd. Wanneer je veel van acesulfaam-K nuttigt, merk je dan het een bittere smaak heeft. Bij normaal gebruik zou dit moeten meevallen en kun je het gewoon nuttigen. De stof is in verhouding tot aspartaam stabiel bij hogere temperaturen en behoudt dus de basis.
Wat doet acesulfaam-k met je lichaam?
Zoals eerder beschreven in dit artikel slaat je lichaam acesulfaam-k niet op. Hierdoor wordt het onaangebroken afgescheiden en kun je het als diabeet gewoon nuttigen. Een ander voordeel van de zoetstof is dat het geen calorieën bevat, niet slecht is voor je tanden en tijdens een dieet mag je het gewoon nuttigen zonder je zorgen te hoeven maken. De stof lost op in water en wordt op deze manier snel geabsorbeerd. De zoetstof verlaat je lichaam via het urine.
Waar zit de zoetstof in?
De acesulfaam-k is terug te vinden in veel voedingsmiddelen. Denk hierbij aan frisdranken, snoepgoed, baksels en kauwgom. Fabrikanten gebruiken de zoetstof vaak in combinatie met andere zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose of xylitol. Vaak kun je op de verpakking teruglezen wat de namen zijn van deze zoetstoffen of je kunt naar de E-nummers kijken. Deze geven ook aan welke zoetstoffen de fabrikant heeft toegevoegd. Andere zoetstoffen kunnen zijn mannitol, cyclamaat, sorbitol, stevia of glycerol. Zo zijn er nog veel meer suikervervangers.
Hoe gezond is acesulfaam-k?
De Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA) keurde acesulfaam goed. Dit betekent dat je het als consument veilig kunt nuttigen. Natuurlijk is het belangrijk om bewust te zijn van wat je binnenkrijgt. De zoetstof is op synthetische wijze gewonnen. Daarom raden wij je aan om dagelijks niet meer dan dan de aanbevolen inname in te te nemen. Door uit te rekenen wat je per dag hiervan kan innemen. Weet je ook hoeveel je mag nuttigen. Per kilogram dat je weegt mag je maximaal 40 milligram acesulfaam-k binnenkrijgen.
Is het ongezond?
Verschillende wetenschappelijke studies van nationale en internationale onafhankelijke instanties waaronder European Scientific Committee on Food (SCF, de voorloper van EFSA), EFSA en de Joint Expert Committee on Food Additives van de WHO (JECFA) stelden vast dat acesulfaam-K veilig is voor menselijke consumptie. Het heeft geen negatief effect op het gewicht, gebit en bloedsuikergehalte, waardoor het past binnen een suikervrij of caloriearm dieet.
Acesulfaam-k vs. Sukrin
In het artikel heb je kunnen lezen dat acesulfaam-k een zoetstof is die geen calorieën bevat en een glycemische index heeft van 0. In eerste instantie zou je denken dat het dé perfecte suikervervanger is. Het is zeker een gezondere keuze dan suiker, alleen is het op synthetische wijze gewonnen. Dit kan ervoor zorgen dat veel gebruik een bittere bijsmaak met zich meebrengt en overmatig gebruik ook niet helemaal gezond is. Dit sluit natuurlijk niet uit dat je het niet mag nuttigen. Overweeg je een gezondere variant dan kun je kiezen voor erythritol waar Sukrin van is gemaakt. Beide suikervervangers zijn uitermate geschikt om mee te bakken of te koken. Alleen is Sukrin een polyolensoort die op 100% natuurlijke wijze is gewonnen en geen bijsmaak heeft.
Meer weten of suikervervangers? Lees hier alles over de 5 beste en slechtste suikervervangers.
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.