Wanneer we aan suikervervangers denken, denken we vaak aan stevia. Stevia is een van de bekendste zoetstoffen en wordt veel gebruikt in verschillende frisdranken, snoepsoorten en kauwgom. Ook kan de zoetstof gebruikt worden tijdens het bakken of in de koffie om het een zoetere smaak te geven. Waarom is stevia eigenlijk zo razend populair en wat doet het met ons lichaam? Daar vertellen we meer over in het volgende artikel.
Wat is stevia en hoe wordt het gemaakt?
De zoetstof stevia (E960) is afkomstig van de bladeren van de plant Stevia rebaudiana en komt uit Brazilië en Paraguay. De bladeren van deze plant staan bekend om de zoete smaak. Echter zijn het de stoffen in de plant die deze zoet maken en uiteindelijk ook worden vergaard om gebruikt te worden als suikervervanger. Stevioglycosiden is een zoetstof die wel 200 tot 300 keer zoeter is dan gewone suiker en geen calorieën bevat. Om stevioglycosiden uit de plant te halen, wordt de plant eerst gemalen en in heet water geweekt. Hierna wordt deze brei gezuiverd en gedroogd.
Waar zit stevia in?
De zoetstof is verwerkt in verschillende voedingsproducten. Denk hierbij aan light frisdranken, bier, ijs, desserts, koekjes, snoep, kauwgom en chocola. Maar stevia zit ook veel verwerkt in soepen, sauzen en zuivelproducten om deze van een zoete smaak te voorzien.
Waarom is stevia gezonder dan suiker?
Veel mensen weten dat stevia een stuk gezonder is dan gewone suiker. Dit komt doordat de zoetstof vrijwel geen calorieën bevat en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarom kunnen mensen die een dieet volgen of diabetes hebben, de producten nuttigen waar de zoetstof in is verwerkt. Volgens verschillende onderzoeken blijkt de suikervervanger zelfs positieve invloed te hebben op de volgende gezondheidsproblemen:
- Diabetes
- Overgewicht
- Cholesterol
- Hogebloeddruk
- Hartklachten
Wat doet stevia met je lichaam?
De zoetstof stevioglycosiden wordt niet opgenomen door het lichaam. Bacteriën in je darmen zetten stevioglycosiden om in steviol. Je lichaam neemt dat voor een groot deel op en verlaat het lichaam via je urine en deels via poep. Het hoopt niet op in je lichaam. Dit is ook de reden dat suikervervanger gebruikt kan worden in verschillende soorten diëten. De glycemische index van stevia is 0. Dit betekent dat de stof niet wordt opgenomen door het lichaam.
Is het gezond en veilig?
Volgens de Europese wetgeving (Verordening 1333/2008) mag de zoetstof stevioglycosiden toegevoegd worden aan voedingsproducten en wordt daarom gezien als een product die gegeten mag worden. Echter mag je dagelijks niet meer dan 4 milligram per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. Het blijft daarom belangrijk om je inname van stevia te dagelijks te doseren om het lichaam zo gezond mogelijk te houden.
Welke stevia is de beste en moet je kopen?
Wanneer je deze zoetstof wilt kopen, is het belangrijk om op te letten dat je het soort koopt dat 95 procent of meer stevioglycosioden bevat. Dit is puur stevia-extract en is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geschikt voor het gebruikt in voedingsmiddelen en dranken. Wanneer je het puur koopt, betekent het dat er dus geen toegevoegde zoetstoffen inzitten als Aspartaam, Erythritol, Sucralose en Maltodextrine.
Waar is stevia te koop?
Stevia is te koop in de meeste supermarkten en natuurwinkels. Ook kun je het tegenwoordig heel gemakkelijk online kopen in verschillende webshops. Je kunt de zoetstof in twee varianten verkrijgen. Zo kun je poeder kopen om het te gebruiken tijdens het koken en in baksels. Of je kunt een vloeistof aanschaffen die erg handig is voor in de koffie, thee, in drankjes of om een smoothie of shake mee te zoeten.
Stevia versus Sukrin
Net als stevia is Sukrin ook een merk dat zoetstoffen gebruikt om suiker te vervangen. Beide suikervervangers kunnen gebruikt worden in baksels, in de koffie of als smaakversterker in de yoghurt of kwark. Beide suikervervangers bevatten geen suiker en zijn daarom uitermate geschikt voor diabeten of mensen die een suikervrij dieet volgen! Gewone suiker kan zorgen voor een suikerverslaving, je kunt er van aankomen of je kan er een suikerdip van krijgen. Bij zowel Sukrin als stevia ben je vrij van deze bijwerkingen. Beiden bevatten namelijk geen calorieën, zijn 100% natuurlijk én ook nog eens goed voor je tanden.
Waarom Sukrin gebruiken?
Ook Sukrin (E968) is gemaakt van erythritol (polyolen soort) en is net als stevia veilig verklaard door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en mag daarom gebruikt worden in voedingsproducten. Wanneer je de zoetstoffen zo naast elkaar houdt, zou je bijna denken dat er haast geen verschillen in zitten. Dit is echter wel het geval en wij leggen uit waarom. Stevia is een stuk zoeter dan Sukrin waardoor je er minder van nodig hebt om je product smaak te geven. Sukrin daarentegen lijkt qua smaak en structuur veel meer op gewone suiker en is daarom makkelijker te gebruiken in baksels of tijdens het koken. Stevia heeft vaak een chemische bijsmaak waardoor producten niet altijd dezelfde smaak hebben als wanneer je gewone suiker gebruik.
Toch sluiten wij stevia niet helemaal uit bij Sukrin. Sukrin+ is Sukrin dat is gecombineerd met stevia. Dit zorgt voor een 100% natuurlijke zoetstof met de dubbele zoetheid van suiker. Sukrin+ combineert de suikersmaak en -structuur van Sukrin met de zoetheid van stevia.
Bakken met suikervervangers
Nu weet je wat meer weet over écht gezonde suikervervangers, is het tijd om de keuken in te duiken en jouw favoriete baksels te bakken met de suikervervanger van Sukrin. Kies bijvoorbeeld voor onze meelproducten, onze bakmixen of geniet van de smakelijke natuurlijke suikervervangers als de de Sukrin gold siroop. Inspiratie opdoen? Wij hebben een aantal heerlijke recepten op een rijtje gezet!