Suiker.. We weten allemaal dat het niet echt gezond voor je is. Toch blijven we overal maar suiker instoppen. Dat is misschien ook niet zo heel gek. Suiker maakt baksels vaak een stuk lekkerder! Suiker eten is helaas niet voor iedereen een goed idee. Niet alleen omdat het ongezond voor hen is, ze worden er ook hartstikke ziek van. Diabetici mogen namelijk helemaal geen suiker. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je lekkere koeken en cakes moet laten staan. Dan maak je deze toch geheel suikervrij. Bakken zonder suiker is een makkie! Hoe? Dat lees je in dit artikel.
Waarom bakken zonder suiker
Er zijn een hoop mensen die geen (of zo min mogelijk) geraffineerde suikers mogen eten. Dit heeft te maken met hun gezondheid. Het is ook niet zo gek dat suiker je ziek kan maken. Het is een dikmaker en er zitten totaal geen voedingsstoffen in om jouw lichaam sterker te maken. Wanneer suiker wordt geproduceerd in de fabriek, wordt de suiker vrijgemaakt van vitamines, vezels en mineralen. Hierdoor bevat de suiker helemaal geen waardevolle voedingsstoffen meer. De geraffineerde suiker wordt snel in ons bloed opgenomen, waardoor er een piek in het bloedsuikerspiegel ontstaat. Dit kan zorgen voor moeheid en bij regelmatige consumptie, voor suikerziekte. De suiker is losgekoppeld van de natuurlijke omgeving. Daardoor mist ons lichaam informatie om de hulpstoffen goed te verteren. Waardoor suiker ook direct wordt omgezet in vet.
Wat zijn suikervervangers?
Oké helemaal bakken zonder suiker is misschien een beetje extreem. Daarom zijn er genoeg alternatieven die minder ongezond zijn en diabetici ook gewoon kunnen eten. Toch is het belangrijk om te weten dat niet alle suikervervangers gezonder zijn. Zoals bijvoorbeeld kokosbloemsuiker, ahorn- of agavesiroop. Deze producten zijn niet suikervrij maar worden vaak wel gebruikt als suikervervanger. Je lichaam reageert als het ware precies hetzelfde op ‘natuurlijke’ suikers als op geraffineerde suikers. Een ander suikeralternatief dat wel een stuk gezonder is, zijn dadels. Deze zitten weer vol vezels die het spijsverteringsproces vertragen.
Zoetstoffen daarentegen zijn wel echt suikervrij en zullen niet dezelfde ongezonde effecten hebben als natuurlijke en geraffineerde suikers. Er zijn een aantal bekende zoetstoffen die als goede vervanging dienen om mee te bakken. Stevia is een Zuid-Amerikaanse zoetstof dat komt uit de Steviaplant. Tagatose wordt uit melksuiker (lactose) gewonnen en Aspartaam wordt gemaakt van uitwerpselen van de Escherichia coli (E. coli) bacterie. In ons blog over de 5 beste en 5 slechtste suikervervangers vind je meer informatie over suikeralternatieven.
De suikervervangers van Sukrin
Ook Sukrin heeft een aantal natuurlijke suikervervangers waar je gemakkelijk mee kunt bakken. De Sukrin suikervervangers zijn vrij van calorieën en koolhydraten. Vanwege de smaak en aroma van normale suiker, zul je niet gauw merken dat je een ander product gebruikt. Het voordeel van de Sukrin producten is de structuur van de baksel, deze blijft hetzelfde net als met gewone suiker!
Sukrin Gold Siroop is een vezelrijke siroop en een gezonde vervanger voor bijvoorbeeld suikerstroop en honing. Je kunt de siroop gemaakt gebruiken in koekjes of repen of je gebruikt het als topping op je pannenkoeken, ijs of yoghurt!
Sukrin is een 100% natuurlijke suikervervanger zonder calorieën. Sukrin is gemaakt van Erythritol wat van nature voor komt in peren, meloenen en champignons. De koolhydraten in Sukrin worden niet verteert door het lichaam waardoor ze geen energie leveren. Daarom is het product veilig te gebruiken door diabetici en candidapatiënten.
Zoet zonder suiker
In eerste instantie zou je denken dat zoetigheden bakken zonder toegevoegde geraffineerde suikers (bijvoorbeeld kristalsuiker, basterdsuiker en rietsuiker) onmogelijk wordt. Dat is echter niet zo! Met de juiste voorbereiding, kun je met gemak een heerlijke zelfgemaakte taart of cake op tafel toveren zonder suiker. Dat is niet alleen gezonder, maar bevat ook veel minder calorieën! Eerder schreven we een blog over suikervrij eten waarin we dieper ingaan op volledig suikervrij eten! Bakken zonder suikervervangers is een stuk gezonder voor je en kan net zo lekker zijn. Wanneer je bakt met een suikervervanger is het belangrijk om rekening te houden met de verhoudingen van de ingrediënten. Zo is 1 gram suiker minder zoet dan 1 gram Sukrin en heb je dus minder Sukrin nodig bij het bakken van iets zoets.
Wat kun je bakken zonder suiker met suikervervangers?
Nu je het een en ander weet over suikers en suikervervangers, wil je natuurlijk ook weten hoe je koekjes bakt zonder suiker. Ga jij voor een heerlijke (vanille) cake of wat dacht je van een heerlijke suikervrije (chocolade)pudding? Hieronder hebben we aantal gezonde tussendoortjes op een rijtje gezet. Wil je met Sukrin heerlijke recepten maken en bakken zonder suiker? Lees dan gauw door!
Suikervrije sticky stroopwafels
Suikervrije stroopwafels bestaan! En ze zijn lekkerder dan ooit. Ga jij voor één van de gezonde tussendoortjes van Oanh’s kitchen? Duik snel de keuken in en tover dit heerlijke recept op tafel voor jouw vrienden en familie! Deze suikervrije koekjes zijn te heerlijk om te laten staan! Zo maak je de Suikervrije sticky stroopwafels.
Lemon Poppyseed Cake
Cake bakken zonder suiker wordt een makkie met Sukrin! Het is misschien nog geen lente maar deze heerlijke zoete Lemon Poppyseed Cake is heerlijk om vast even te proberen. Zo maak je de Lemon Poppyseed Cake!
Vegan muffins met blauwe bessen en walnoten
Wie houdt er niet van? Lekkere Blueberry Muffins. Dit zijn niet zomaar blauwe bessen muffins maar vegan muffins met blauwe bessen én walnoten. Een heerlijke variant op de normale muffins! Lekker als gezond ontbijt of tussendoortje. Zo maak je de Vegan muffins met blauwe bessen en walnoten.

Bakken zonder suiker
Ingrediënten
- Suikervrije stroopwafels
- Lemon Poppyseed Cake
- Suikervrije muffins met blauwe bessen
Instructies
- Klik op je favoriete recept voor bakken zonder suiker en ontdek het recept!