Wist je dat er twee soorten suikers zijn? Alle voedingsproducten waar suiker in zit, bevatten geraffineerde suiker of ongeraffineerde suiker. Vaak heeft men het idee dat het één wat gezonder is dat het ander. Echter is dit niet het geval. In dit blogartikel delen we alles over geraffineerde suikers vs ongeraffineerde suiker en wat je het beste kan eten wanneer je een suikervrij dieet volgt.
Geraffineerde suiker
Wat is het en hoe wordt het gemaakt?
Geraffineerde suiker is suiker dat in de fabriek is gezuiverd waardoor alle voedingsstoffen uit de suiker zijn verwijderd. Dit doet men door de suiker is te wassen, snijden, malen, walsen, filteren, centrifugeren, klaren, carbonatie, indikken, ontkleuren en nog veel meer handelingen. Aan het eind van het proces blijft er een kristalwitte suiker over zonder voedingsstoffen. Je lichaam moet nu nog harder werken deze voedingsstoffen te verwerken. Hierdoor voel je je na het eten van suiker vaak een beetje suf omdat je immuunsysteem verzwakt raakt. Tevens onttrekt suiker stoffen uit je lichaam en brengt het je hormoonhuishouding in de war.
Waar zit geraffineerde suiker in?
Geraffineerde suiker zitten in best veel producten denk ik hierbij aan koekjes, chocolade, snoep, maar ook brood, beleg, notenmixen of bijvoorbeeld rijstwafels. Omdat wij het zo gewend zijn suiker te nuttigen, stopt de fabrikant al gauw overal suiker in. Suiker maakt voedingsproducten vaak net iets lekkerder. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn: kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker, druivensuiker, poedersuiker en stroop.
Is het slecht voor je?
Zoals eerder aangegeven is geraffineerde suiker op een manier bewerkt dat er geen voedingsstoffen meer in zitten. Je lichaam neemt dus niets op en moet harder werken om alsnog genoeg binnen te krijgen. Tevens is geraffineerde suiker erg verslavend en snak je al gauw naar meer. Je hersenen hebben namelijk het idee dat je een beloning krijgt zodra je suiker eet. Zo heb je na het eten van suiker niet snel een vol gevoel. Ook geeft suiker op korte termijn een snelle kick waar je verwacht er even energie van te krijgen. Dit is helaas niet het geval. Na het nuttigen van suiker voel je je vaak futloos en kan je zelfs last krijgen van hoofdpijn. Geraffineerde suiker is slecht voor je omdat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, je geen voedingsstoffen opneemt en niet te vergeten, je komt er ontzettend van aan. Ontdek onze tips voor suikervrij eten.
Ongeraffineerde suiker
Wat is het?
Dat ongeraffineerde suiker gezonder is dan geraffineerde suiker is helaas een fabeltje. Ongeraffineerde suiker wordt ook bewerkt alleen niet gezuiverd in de fabriek. Hierdoor heeft ongeraffineerde suiker een donkere kleur en is niet wit zoals geraffineerde suiker. Een ander woord voor ongeraffineerde suiker is natuurlijke suiker. De ongeraffineerde suikers lijken meer op hun natuurlijke vorm en hebben daarom iets meer voordelen. Ongeraffineerde suiker wordt minder snel door het lichaam opgenomen, waarna het in de bloedbaan belandt. Hierdoor zal je minder snel last hebben van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Toch is ongeraffineerde suiker net als geraffineerde suiker een dikmakertje dus stiekem net zo ongezond.
Waar zit ongeraffineerde suiker in?
Ongeraffineerde suiker zit in veel voedingsproducten. Voorbeelden hiervan zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing, dadelstroop, ahornsiroop, agave, rijststroop, rietsuiker en palmsuiker. Deze suikersoorten zijn eerst verwerkt in een fabriek en worden daarna verkocht in een supermarkt. Honing kan ook biologisch zijn, dan is het geen ongeraffineerde suiker maar gewoon puur.
Waarom ongeraffineerde suiker en geen geraffineerde suiker?
Hou jij toch van een zoete smaak in het eten? Dan raden wij je aan om te kiezen voor ongeraffineerde suiker omdat hier meestal een klein percentage voedingsstoffen in aanwezig zijn. De suiker wordt bewerkt maar niet gezuiverd. Hierdoor zijn deze suikers toch gezonder dan ‘gewone suiker’.
Geraffineerde suiker versus ongeraffineerde suiker
Laten we vast een fabel de wereld uitwerken. Helaas, ongeraffineerde suiker is net zo ongezond als geraffineerde suiker omdat je lichaam elke soort suiker hetzelfde opneemt. Dus een kokosbloesemsuiker is niet per definitie gezonder dan een blikje cola of een zak snoep. Zoals eerder aangegeven lijkt het in eerste instantie zo dat ongeraffineerde suiker beter is dan geraffineerde suiker als is dit nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Toch wordt er beweerd dat ongeraffineerde suikers gezonder zijn doordat de Glycemische index (GI) lager is. Dit is helaas nooit onderbouwd. Ook schijnen in ongeraffineerde suikers meer vitamines te zitten. Maar als je 100 gram honing met 100 gram sinaasappels vergelijkt, merk je al gauw dat een sinaasappel meer 50mg vitamine C bevatten in plaats van 3,2mg.
Geraffineerde suiker | Ongeraffineerde suiker |
---|---|
|
|
Wil je bewust minderen met suiker?
Ben je bewust bezig met je gezondheid en wil je graag minderen met het innemen van suiker? Dan raden wij je aan om geraffineerde en ongeraffineerde suikers te vermijden. Dit klinkt moeilijker dan het lijkt. Er zijn genoeg voedingsproducten die suikers bevatten en toch een stuk gezonder zijn. Denk hierbij aan fruit, groenten en ongezoete zuivelproducten als melk en yoghurt. Ook kun je kiezen voor gezonde natuurlijke suikervervangers van Sukrin. Deze suikervervangers zijn namelijk geschikt voor een dieet of wanneer je diabetes hebt. Onze suikervervangers zijn namelijk geheel suikervrij en bevatten haast geen calorieën. Ben jij benieuwd naar onze Sukrin producten? Neem dan een kijkje en mix en match jouw favoriete baksels met onze bakmixen of meelproducten.