Suiker kan zorgen voor een (te) hoge bloedsuikerspiegel. Dat heb je waarschijnlijk wel eens ergens gehoord. Voor diabetici is het daarom belangrijk om suiker te vermijden omdat een te hoge bloedsuikerspiegel voor hen zelfs levensgevaarlijk kan zijn. Maar wat is een bloedsuikerspiegel nu eigenlijk precies en hoe zorg je ervoor dat deze stabiel blijft? In dit blogartikel vertellen we meer over de bloedsuikerspiegel waarden en hoe je kunt genieten van baksels met een suikervrij dieet.
Wat is een bloedsuikerspiegel?
Je bloedsuikerspiegel waarden wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose (suiker) wordt aangemaakt in de maag en darmen en komt voort uit voeding die koolhydraten bevat. Koolhydraten en dus glucose zorgen voor energie en zijn daarom onmisbaar voor het lichaam. Glucose wordt namelijk vervoerd door het bloed en komt terecht in je spieren en organen. Je lichaam is constant bezig met het verwerken van glucose in je lichaam. Om deze bloedsuiker op te nemen, heeft je lichaam het stofje insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat het lichaam glucose op de juiste manier opneemt. Op de manier blijft je glucose waarde en dus je bloedsuikerspiegel in balans. Klinkt het suikervrije dieet jou als muziek in de oren? Suikervrij eten doe je zo!
Waarom is het belangrijk?
Het klinkt allemaal wat technisch. Waarom een bloedsuikerspiegel belangrijk is, lees je hier. Wanneer je namelijk een verstoring in je insuline-aanmaak hebt, kan een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel krijgen. Dit kan weer leiden tot veel lichamelijke problemen en diabetes. Wanneer je een verstoorde insuline-aanmaak hebt, kan het zijn dat je lichaam te veel glucose overhoudt. Deze glucose zet het lichaam weer om in vet en dit kan leiden tot overgewicht. Het is daarom van belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Bij een schommelde bloedsuikerspiegel kan je bijvoorbeeld ook last krijgen van een ‘sugar rush’ waarbij je heel druk wordt of bijvoorbeeld een suikerdip, waarbij je het gevoel hebt futloos en moe te zijn. Wil je een stabiele bloedsuikerspiegel? Dan is het raadzaam om producten met veel koolhydraten en suikers te vermijden. Een glycemische index toont heel handig aan hoeveel koolhydraten voeding bevat.
Wanneer bloedsuikerspiegel meten?
Het is niet voor iedereen van belang om zijn of haar bloedsuiker meten. Voor mensen met diabetes type 1 en type 2 wel. Het is natuurlijk eerst belangrijk om dit af te stemmen met een zorgverlener voordat je je bloedwaarden meet. Maar overkoepelend is het testen op verschillende tijdstippen van de dag raadzaam. De momenten die je pakt om te testen worden ook wel ‘dagcurve’ genoemd. Dit is bijvoorbeeld 1 of 2 uur na het ontbijt, na de lunch of na het avondmaal. Wanneer je extra insuline inneemt omdat je lichaam dit niet aanmaakt kan het zijn dat je om 2:00 uur of 3:00 uur ’s nachts ook moet testen.
Moeite met lekker en gezond snacken? Met deze Recepten voor diabetici en tips kom je al een heel eind!
Welke bloedsuikerspiegel is normaal?
Voor diabetici is het van belang om meerdere momenten per dag te meten hoe hoog of laag hun bloedsuikerspiegel is. Een gezonde bloedsuikerspiegel verschilt op verschillende momenten op een dag. Wanneer je ’s ochtends bijvoorbeeld nog niet gegeten of gedronken hebt is zou je bloedsuiker tussen 4,5 en 8 moeten zijn. Dit wordt ook wel de nuchtere bloedsuiker genoemd. Wanneer je wat hebt gegeten, stijgt je bloedsuiker meteen en zal deze maximaal onder de 9 moeten zitten. Wist je dat de producten van Sukrin en diabetes hand in hand samen gaan? Onze producten zijn suikerarm en kunnen daarom genuttigd worden door diabetici of mensen die een suikervrij dieet volgen.
Wanneer is een bloedsuikerspiegel te hoog?
Je bloedsuiker is vaak te hoog als deze hoger is dan 9. Dit wordt ook wel hyperglykemie genoemd en is niet meteen gevaarlijk. Het is wel van belang om je gezondheid in te gaten te houden. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan ontstaan bij het eten van te veel koolhydraten en suikers maar ook factoren als stress, ziekte, medicatie en weinig bewegen kunnen effect hebben op je bloedsuiker. Bij een te hoge bloedsuiker kun je last krijgen van klachten als:
- droge tong
- dorst
- veel plassen
- slaperig zijn
- veel jeuk
- ontstekingen als bijvoorbeeld een blaasontsteking
Wanneer je een heel erg hoge bloedsuikerspiegel hebt, zal je merken dat je zwak en futloos bent, moeilijk kunt ademen, uitgedroogd bent en zelfs kan overgeven.
Wanneer is een bloedsuikerspiegel te laag?
Een te lage bloedsuiker betekent dat het gehalte glucose in het bloed lager is dan een gezonde waarde van 4,5. Het kan wel eens voorkomen dat je een (te) lage bloedsuikerspiegel hebt. Bij een te lage bloedsuiker merk je dat je last hebt van:
- honger
- zweten
- hartkloppingen
- gapen
- hoofdpijn
- duizeligheid
- agressieve buien (hangry)
Deze symptomen duiden duidelijk aan dat je te weinig glucose in het lichaam hebt. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het raadzaam om iets te eten met koolhydraten en/of suiker. Bij mensen met diabetes kan een te lage bloedsuikerspiegel erg problematisch zijn en daarom is het van belang om tijdig genoeg koolhydraten te nuttigen om zo de bloedsuikerspiegel op peil te houden.
Hoe bloedsuiker op peil houden?
Maar hoe houd je je bloedsuikerspiegel eigenlijk op peil? Er zijn verschillende manier die je kunt inzetten om voldoende glucose in het bloed te behouden of je glucose aan te vullen indien je te weinig bloedsuiker in je lichaam hebt. Manieren om dit te doen zijn:
Voldoende vezels eten
Wanneer je koolhydraten eet waar veel vezels inzitten, worden de koolhydraten langzamer afgebroken waardoor je bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt. Voedingsproducten met veel vezels zijn bijvoorbeeld peulvruchten, volle granen, havermout en boekweit. maar ook groente zitten boordevol vezel.
Eiwitrijk ontbijten
Eiwitten hebben een verzadigende werking en houden hierdoor je bloedsuikerspiegel stabiel. Wanneer je in de ochtend voldoende eiwitten eet, heb je hier in de loop van de dag profijt van. Denk hierbij aan eieren, avocado’s, noten, zaden en kwark.
Stop citroen of appelazijn in je drank
Biologische citroenen en appelazijn zorgen ervoor dat je lichaam gevoeliger is voor insuline. Hierdoor neemt je lichaam gemakkelijker glucose op en zal je bloedsuikerspiegel op deze manier minder snel hoog worden.
Vermijd snelle suikers
Snoep, cake, koek, chips, chocola, witte pasta, rijst en aardappelen zet je lichaam super snel om in glucose. Hierdoor verhoogt je bloedsuikerspiegel wat nadelige effecten kan hebben. Probeer daarom deze voedingsproducten te mijden en kies voor gezonde varianten. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van natuurlijke suikervervangers, gezondere meelproducten of suikerarme chocoladeproducten.
Eet minder fruit, frisdrank en vruchtensap
Vaak denkt men dat fruit een gezond tussendoortje is. Dat klopt maar probeer het bij 1 à 2 stuks per da te houden. Er zitten namelijk een hoop suikers in fruit en daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Ook frisdranken en fruitsappen zitten bomvol suiker die nadelig zijn voor je gezondheid.
Beweeg meer
Wanneer je veel beweegt, verbrandt je veel koolhydraten. Door deze koolhydraten te verbranden verlaag je je bloedsuikerspiegel en houd je deze stabiel. Ook zorgt bewegen dat je lichaam beter reageert op insuline.
Probeer stress te verminderen
Wanneer je veel strest heeft je lichaam meer energie nodig. Doordat je lichaam tijdens stress adrenaline aanmaakt en cortisol gebruikt wordt er meer glucose vrijgemaakt uit je leveren en spieren. Hierdoor verhoogd je bloedsuikerspiegel. Tevens kun je door de energiebehoefte meer trek krijgen in suikers en hierdoor meer ongezond snacken wat ook weer nadelig is voor je glucose aanmaak. Je kan stress verminderen door meer te sporten en te mediteren bijvoorbeeld. Maar zo zijn er ook ontspannende kruiden die bloedsuikerspiegel verlagen.
Eet gezonde vetten
Haring, makreel, zalm en sardines zijn vette vissoorten die Omega 3 vetzuren bevatten. Deze vetten zorgen ervoor dat je celmembranen flexibel blijven en hierdoor goed reageren op insuline. Je lichaam verbrandt door deze flexibiliteit glucose makkelijker. Hoe gezonde vetten je helpen bij afvallen lees je hier.
Slaap voldoende
Een goede nachtrust kan voor verschil zorgen, mentaal en fysiek. Voldoende slaap zorgt namelijk voor een gezonde hormoonhuishouding. Dit heeft ook weer effect op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je moe bent heb je vaak een energietekort en hierdoor kan je makkelijker grijpen naar een (ongezonde)snack. Een goede nachtrust is dus key voor een gezonde bloedsuikerspiegel.