Het is bijna Kerst en vaak vliegen de extra kilo’s er dan weer aan. Dat is altijd een beetje jammer als je juist een gezonde leefstijl naleeft. Maar ook tijdens Kerst kun je genieten van lekker eten op een gezonde manier. Floor van Flowcarbfood bewijst het met dit recept voor meringue zonder suiker.
Meringue zonder suiker
Dit recept voor suikervrije meringue met room, lemon curd, frambozen en pistachekruim is super simpel. Je kunt de meringues van tevoren maken, zodat je tijdens de Kerst alleen het bordje op hoeft te maken en meer tijd kunt spenderen met jouw naasten. Bewaar de meringues in een luchtdichte trommel en ze blijven minimaal een week lang goed.
Geschikt voor diabetici: ja
Geschikt voor welke diëten: vegetarisch, glutenvrij (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat ei, melk en noten (pistache). Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediëntendeclaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Sukrin Icing
Porties: 7
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 278 kcal
- Eiwit: 5 g
- Koolhydraten: 2,9 g
- waarvan suiker: 2,7 g
- Vet: 26,8 g
Recept suikervrije meringue
Suikerarme meringue - Flowcarbfood
Ingrediënten
- 2 eieren
- 130 gram Sukrin Icing, 65 gram voor de meringues en 65 gram voor de lemon curd
- 100 gram mascarpone
- 200 ml slagroom
- 45 gram roomboter
- 1 citroen
- 200 gram frambozen
- handje pistachenoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100°C en splits de eieren in 2 aparte schaaltjes. Zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. De eiwitten gebruik je nu voor de meringues, de eigelen zet je even apart voor de lemon curd straks.
- Maak een kom vetvrij en klop hierin de eiwitten stijf met een snuf zout. Voeg vervolgens geleidelijk 65 gram Sukrin Icing toe en blijf kloppen totdat er stevige pieken ontstaan. Als je de kom op z'n kop kan houden zonder dat de eiwitten bewegen, zijn ze stevig genoeg.
- Zijn je eiwitten stevig genoeg? Bekleed dan een bakplaat met een bakpapier en maak hier 7 meringue rondjes of ovalen op. Je kunt een spuitzak gebruiken, maar met 2 lepels lukt het ook.
- Zet de bakplaat in de oven en laat de meringues ongeveer 2 uur 'drogen'. Zet de oven daarna uit en laat de meringues in een dichte oven afkoelen. Ondertussen kun je de lemon curd maken.
- Was de citroen en rasp de schil. Let op: gebruik alleen het gele deel van de schil. Het witte gedeelte daaronder is vaak erg bitter.
- Pers vervolgens de citroen. Het is handig om dit meteen boven een zeefje te doen, zodat je straks geen pitjes en velletjes in je lemoncurd krijgt.
- Snijd de roomboter in blokjes en kluts de 2 overgebleven ei-gelen. Doe de boter en de citroenrasp in de kom en laat deze au bain marie smelten terwijl je rustig roert.
- Voeg vervolgens de citroensap toe, roer even en voeg dan ook de geklutste eigelen rustig toe. Voeg tot slot lepel voor lepel 65 gram Sukrin Icing toe en roer het geheel tot een gladde massa.
- Niet schrikken: de zoetstof kan een beetje gaan kristalliseren. Dit is niet erg, het lost zich straks vanzelf op. Gewoon goed blijven roeren en wat geduld hebben.
- Nu is het wachten geblazen totdat de lemon curd de juiste dikte heeft. Dit duurt zeker zo'n 15 minuten. Roer af en toe door en check tussendoor even of er nog voldoende water in het onderste pannetje zit.
- Ben je tevreden over de dikte van de lemon curd? Schep hem dan over in een kom en laat rustig afkoelen. Geen zorgen als je lemon curd nog niet super stevig is trouwens: tijdens het koelen dikt'ie ook nog wat in.
- Klop de slagroom stijf en klop de mascarpone er op het einde ook doorheen. Voeg eventueel wat zoetstof naar smaak toe.
- Verkruimel de pistachenoten. Ik doe ze meestal in een zakje en sla daar een paar keer flink op met een deegroller, maar je kunt ook een vijzel, keukenmachine of mixer gebruiken.
- Leg de suikerarme meringues op een mooi bord en verdeel de room over de meringues. Schep er wat suikerarme lemon curd op en maak af met frambozen en pistachekruimel.