Tegenwoordig bestaan er een hoop zoetstoffen die gewone suiker moeten vervangen, gezonder voor je zijn en minder calorieën bevatten. Één van deze suikervervangers is cyclamaat. Cyclamaat is een suikervervanger die veel wordt gebruikt in frisdranken, kauwgom en lightproducten. Maar is deze suikeralternatief nou echt zo gezond en wat doet het eigenlijk met je lichaam? In dit artikel vertellen we er meer over.
Wat is cyclamaat?
De zoetstof cyclamaat met e-nummer E952, is gemiddeld 30 tot 50 keer zoeter dan gewone suiker. Het voordeel van deze zoetstof is dat het geen calorieën bevat en daarom goed gebruikt kan worden als suikervervanger in zoete dranken of voeding. De zoetstof is gemaakt van cyclaamzuur en wordt gezien als een calciumzout. In 1937 ontdekte een aantal onderzoekers in de Verenigde Staten deze suikervervanger. Vijftig jaar geleden keurden fabrikanten de zoetstof goed, sindsdien gebruiken zij het ook in voedingsproducten als suikervervanger.
Hoe wordt het opgenomen door het lichaam?
Het lichaam neem cyclamaat voor een klein deel op. Hierdoor scheiden de darmen de stof onveranderd uit. Het lichaam neemt dus een klein deel op en de rest eindigt onveranderd in de ontlasting. Dit is de reden dat er geen calorieën worden opgenomen en diabetici gebruik kunnen maken van producten waar cyclamaat in zit. Bij een kleine groep mensen wordt een deel van het cyclamaat in darmen omgezet tot cyclohexylamine. Dit kan variëren van persoon tot persoon. De dagelijkse inname van cyclamaat is vastgesteld op basis van de veiligheidsbeoordeling van cyclohexylamine. We gaan hierbij uit van de maximale hoeveelheid cyclohexylamine die het lichaam omzet en opneemt.
Waar zit cyclamaat in?
Zoals eerder beschreven zit cyclamaat in onder andere frisdranken, sportdranken, zuivelproducten, granen, desserts, jam, pindakaas, chocola, sauzen en suikervrije kauwgom. Wanneer een hoop van de zoetstof in een product wordt gestopt, krijgt het voedingsproduct een bittere nasmaak. Daarentegen lost het gemakkelijk op en is het bestand tegen bakken en koken. Zo versterkt het de smaak van fruit en fruitproducten zoals frisdranken. De zoetstof wordt veel gebruikt in combinatie met sacharine.
Is het gezond of ongezond?
De Verenigde Saten keurde Cyclamaat in 1974 goed en sindsdien verwerken fabrikanten het in voedingsmiddelen. Echter zijn er aanwijzingen dat het niet goed is voor kleine kinderen. Hun darmen scheiden de stof niet uit op dezelfde manier als bij volwassen personen. Wij raden je daarom aan kind tot vier jaar niet teveel producten met de zoetstof te geven.
Is de zoetstof gevaarlijk voor je?
Onderzoek heeft niet aangetoond dat cyclamaat gevaarlijk voor je is. Daarom kun je de zoetstof gewoon nuttigen. Wij raden je alsnog aan om dit in mate doen.
Cyclamaat vs. Sukrin
Wil je graag genieten van een suikervervanger waar meer over te vinden is op het internet? Dan raden wij je aan de producten van Sukrin eens te proberen. Onze producten zijn op 100% natuurlijke basis en bevatten net als cyclamaat geen calorieën. De Sukrin producten zijn goed te nuttigen wanneer je diabeet bent en een suikerarm dieet volgt. De zoetstof erythritol, waar Sukrin van is gemaakt, heeft weinig effect op het lichaam. Op de glycemische index pagina lees je hier meer over. Trek gekregen? Neem dan een kijkje op onze receptenpagina.