Ga terug
suikervrij-bakken-kaneelbroodjes

Suikerarme kaneelbroodjes

Recept afdrukken
Wij delen in deze blog het heerlijke recept voor suikerarme en gezonde kaneelbroodjes van onze ambassadeur en diëtiste Nele. Ze maakte deze heerlijkheden met Sukrin suikervervanger en onze Sukrin Gold. Als je een bakliefhebber bent, is dit volgens Nele een must-try!
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Trefwoord gezonde kaneelbroodjes, suikerarme cinnamon buns, suikerarme kaneelbroodjes, suikervrije kaneelbroodjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 50 minuten
Totale tijd 2 uur
Porties 12 kaneelbroodjes
calorieën 414
Auteur Sukrin

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 250 ml volle melk, lauw en niet koud!
  • 133 gram Sukrin
  • 85 gram vetstof, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 zakje instant gist (7 gram)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje kaneel

Voor de vulling

  • 220 gram Sukrin Gold
  • 50 gram vetstof, gesmolten
  • 50 gram gezouten pecannoten, fijngehakt
  • 3 eetlepels kaneel

Voor het glazuur

  • 100 gram Sukrin
  • 100 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 85 gram vetstof, op kamertemperatuur
  • 75 ml melk
  • 35 gram gezouten pecannoten

Instructies

  • Mix in een grote kom de Sukrin, vetstof, het zout, kaneel, vanille extract en het ei door elkaar. Nele gebruikte hiervoor de normale klopper van haar keukenmachine.
  • Vervang de kloppers van je mixer met een deeghaak. Meng de gist door de bloem. Voeg beetje bij beetje de bloem en de lauwe melk toe en meng alles tot een stevig deeg. Mix, zodra alle bloem en melk zijn toegevoegd, nog 5 minuten door op de hoogste stand.
  • Zet een schone, ruime kom klaar en vet deze in met een klein beetje olie. Vorm een bal van het deeg en leg hem in de kom. Dek de kom met het deeg af met keukenfolie, en laat het deeg een uur lang rijzen op een niet te koude plek.
  • Zet een bakvorm of bakplaat klaar en vet deze in met wat boter of bakspray.
  • Bestuif je aanrechtblad, deegroller en je handen met bloem. Haal dan het deeg uit de kom en bestuif deze ook met bloem, totdat het deeg niet meer aan je handen of het aanrecht plakt en je het makkelijk kan rollen.
  • Rol het deeg tot een vierkante lap van 40 bij 50 centimeter.
  • Besmeer de deeglap met een bakwastje met de gesmolten boter. Het kan zijn dat je wat boter overhoud.
  • Meng in een aparte kom de Sukrin Gold met de kaneel (zie het ingrediëntenkopje ‘vulling’), en strooi het gelijkmatig over het deeg. Verdeel hierna de pecannootjes erover.
  • Rol het deeg op langs de breedste kant voorzichtig maar stevig op tot een rol.
  • Snijd het opgerolde deeg in 12 stukken. Nele haalt zelf altijd de uiteindes eraf, omdat die vaak niet helemaal goed rond zijn. Deze bakte ze apart mee. Plaats de rolls liggend in de bakvorm met 1 a 2 centimeter ruimte tussen elk stuk.
  • Bedek de bakvorm met keukenfolie en laat het deeg 30 minuten staan rijzen. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Verwijder het folie en bak de cinnamon rolls in 20 minuten gaar, op 175 graden. Let tegen het einde op dat de broodjes niet te bruin worden. Mocht dit snel gaan, bedek de vorm dan losjes met wat aluminiumfolie.
  • Voor het glazuur: Hak de nootjes in kleine stukken. Mix de roomkaas, boter, en het poedersuiker met een vork door elkaar (zie het kopje ‘glazuur’ voor de hoeveelheden). Giet het mengsel over de kaneelbroodjes zodra deze 5 minuten uit de oven zijn. Strooi de pecannootjes bovenop.