Ga terug
suikerarme meringues

Suikerarme meringue - Flowcarbfood

Recept afdrukken
Ook als je minder suiker wil eten kun je genieten van knapperige en luchtige schuimpjes. Floor van Flowcarbfood bewijst het met dit recept voor meringue zonder suiker!
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Zwitsers
Trefwoord meringue zonder suiker, suikerarme meringue, suikervrije meringues
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 7 porties
calorieën 278
Auteur Sukrin

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 130 gram Sukrin Icing, 65 gram voor de meringues en 65 gram voor de lemon curd
  • 100 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 45 gram roomboter
  • 1 citroen
  • 200 gram frambozen
  • handje pistachenoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100°C en splits de eieren in 2 aparte schaaltjes. Zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. De eiwitten gebruik je nu voor de meringues, de eigelen zet je even apart voor de lemon curd straks.
  • Maak een kom vetvrij en klop hierin de eiwitten stijf met een snuf zout. Voeg vervolgens geleidelijk 65 gram Sukrin Icing toe en blijf kloppen totdat er stevige pieken ontstaan. Als je de kom op z'n kop kan houden zonder dat de eiwitten bewegen, zijn ze stevig genoeg.
  • Zijn je eiwitten stevig genoeg? Bekleed dan een bakplaat met een bakpapier en maak hier 7 meringue rondjes of ovalen op. Je kunt een spuitzak gebruiken, maar met 2 lepels lukt het ook.
  • Zet de bakplaat in de oven en laat de meringues ongeveer 2 uur 'drogen'. Zet de oven daarna uit en laat de meringues in een dichte oven afkoelen. Ondertussen kun je de lemon curd maken.
  • Was de citroen en rasp de schil. Let op: gebruik alleen het gele deel van de schil. Het witte gedeelte daaronder is vaak erg bitter.
  • Pers vervolgens de citroen. Het is handig om dit meteen boven een zeefje te doen, zodat je straks geen pitjes en velletjes in je lemoncurd krijgt.
  • Snijd de roomboter in blokjes en kluts de 2 overgebleven ei-gelen. Doe de boter en de citroenrasp in de kom en laat deze au bain marie smelten terwijl je rustig roert.
  • Voeg vervolgens de citroensap toe, roer even en voeg dan ook de geklutste eigelen rustig toe. Voeg tot slot lepel voor lepel 65 gram Sukrin Icing toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  • Niet schrikken: de zoetstof kan een beetje gaan kristalliseren. Dit is niet erg, het lost zich straks vanzelf op. Gewoon goed blijven roeren en wat geduld hebben.
  • Nu is het wachten geblazen totdat de lemon curd de juiste dikte heeft. Dit duurt zeker zo'n 15 minuten. Roer af en toe door en check tussendoor even of er nog voldoende water in het onderste pannetje zit.
  • Ben je tevreden over de dikte van de lemon curd? Schep hem dan over in een kom en laat rustig afkoelen. Geen zorgen als je lemon curd nog niet super stevig is trouwens: tijdens het koelen dikt'ie ook nog wat in.
  • Klop de slagroom stijf en klop de mascarpone er op het einde ook doorheen. Voeg eventueel wat zoetstof naar smaak toe.
  • Verkruimel de pistachenoten. Ik doe ze meestal in een zakje en sla daar een paar keer flink op met een deegroller, maar je kunt ook een vijzel, keukenmachine of mixer gebruiken.
  • Leg de suikerarme meringues op een mooi bord en verdeel de room over de meringues. Schep er wat suikerarme lemon curd op en maak af met frambozen en pistachekruimel.