De kruidnoten liggen al enige tijd in de schappen van de supermarkt en Sinterklaas is weer bijna in het land! Wij zijn de keuken ingedoken om een heerlijke Sinterklaas lekkernij te maken die gezonder is dan de lekkernijen in de supermarkt: speculaas met amandelspijs!
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Trefwoord gezondere gevulde speculaas, speculaas met amandelspijs
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 40 minutenmin
Totale tijd 55 minutenmin
Porties 1speculaastaart
calorieën 237
Auteur Sukrin
Ingrediënten
300gramzelfrijzend bakmeel
150gramSukrin Gold
5tlspeculaaskruiden
snufzout
125gramkoude harde boter
7-8elmelk
200gramSukrin Marsepein
20mlwater
ei + melk voor bestrijken
halve amandelen ter garnering
Instructies
Verwarm de oven op 180 °C.
Meng zelfrijzend bakmeel, Sukrin Gold, speculaaskruiden en zout door elkaar.
Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Begin met 7 eetlepels melk, mocht het deeg te stug blijken kun je een extra eetlepel melk toevoegen. Je kunt het deeg gelijk verwerken maar het wordt lekkerder als je het in de koelkast laat rusten, het liefst een hele nacht. De smaak wordt er alleen maar beter van!
Verdeel het speculaas in twee delen, de een iets groter dan de ander. Het grootste deel rol je uit tot een ronde lap om de ingevette vorm mee te bekleden.
Verdeel de Sukrin Marsepein gelijkmatig over de bodem. Rol het overige deeg uit tot een ronde lap om de vorm mee af te dekken.
Kluts een eitje en verslap dit met een beetje melk. Dit geeft een mooie glans en voorkomt dat er vellen op het speculaas komen, dat gebeurt wel als je met alleen ei afsmeert.
Smeer het speculaas in met het ei-mengsel.
Garneer je speculaas met de amandelen in een patroon naar wens.
Smeer dan nogmaals een laagje ei op het speculaas.
Bak het gevuld speculaas in 40 minuten op 180 graden gaar.