Top tips om minder suiker te eten
1. Drink je suiker niet – Als je maar 1 ding doet om je suikerinname te minderen, vermijd dan gesuikerde drankjes zoals frisdrank, gezoete thee, sportdrankjes en ja ook vruchtensap. Nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat suikerdrankjes je minder vol maken dan suiker in vaste vorm. Bovendien wordt de suiker zo heel snel opgenomen en krijg je pieken in je bloedsuikerspiegel. Wat blijft er dan over qua drankjes? Ongezoete thee/koffie, melk en heel veel water.. Wil je een keer een lekkere verse smoothie? Zorg er dan voor dat er voldoende vezels in zitten. Dit zorgt ervoor dat het suiker langzamer en geleidelijker wordt opgenomen door je lichaam. Zo krijg je minder pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit kan bijvoorbeeld door wat Kokosmeel of Amandelmeel aan je smoothie toe te voegen!
2. Wees kritisch op tussendoortjes – Velen van ons zijn opgegroeid met het idee dat een sultana of milkbreak gezonde tussendoortjes zijn (voor kinderen). Maar als je kritisch naar de ingrediënten kijkt, dan zie je dat er heel veel gezondere snacks zijn met veel minder suiker. Ook yoghurtjes met een laagje fruit, granola of mueslirepen zitten vaak bomvol suikers en zijn daarmee niet per se gezonder dan een mars, snicker of kitkat. Ga dus op zoek naar gezonde tussendoortjes die geen bewerkte suikers bevatten. Kijk bijvoorbeeld eens tussen onze recepten en ontdek hoe lekker suikervrij bakken en eten kan zijn!
3. Lees de ingrediëntenlijst, altijd! – Na een tijdje denk je waarschijnlijk dat je wel weet wat er in bepaalde producten en/of merken zit. Het boodschappen doen duurt gewoon net wat langer als je de ingrediëntenlijst afspeurt naar (verborgen) suikers, en daarom is het vaak makkelijker om er maar vanuit te gaan dat het wel goed zit. Helaas is dit niet zo. Check maar eens je kipfilet, gerookte zalm of mayonaise. Dikke kans dat er bij enkele merken toch suiker in zit!
Andere namen voor suiker:
Verborgen Suiker
Andere namen voor suiker. Kijk goed op de verpakkingslabels voor deze verborgen suikernamen.maltodextrine | Lactose |
Dextrose | Fructose |
Glucose | Gula djawa |
Kandij | Maltose |
Muscovado | Sacharose |
Sucrose | Trehalose |
HFCS: high fructose corn syrup | Stroop |
Melasse | Honing |
Galactose | Druivensuiker |
4. Onthoud: suiker is suiker! – Als je bezig bent met een suikervrij dieet zul je vaak de vraag krijgen “maar telt dit dan ook als suiker?” De vuistregel is dat wanneer de suiker onttrokken is uit een andere bron, dan is het verkeerd! Een appel met al z’n vezels en de fruitsuikers is prima, hier is de natuurlijke suiker dus niet onttrokken. Maar appelstroop, is wel slecht nieuws! Zelfde geldt voor bijvoorbeeld maple siroop, honing en verder al het andere waar suiker uit zijn natuurlijke bron is gehaald en is verwerkt in iets anders.
5. Vraag in restaurants – Het kan zijn dat je even een drempel over moet om te vragen waar er nu precies allemaal suiker in zit. Maar je zult verbaasd zijn als je eenmaal weet waar ze allemaal suiker aan toevoegen. In veel sausjes, marinades en jus zit vaak suiker verwerkt als smaakmaker en smaakversterker. Dus ook in een restaurant geldt dat je het beste deze producten kunt vermijden. Maar vraag gewoon even voor de zekerheid!
6. Probeer te bakken en koken met alternatieve suikers. Met suikervervangers kun je de lekkerste baksels maken! Ook in hartige gerechten wordt vaak suiker verwerkt wat je gemakkelijk kunt vervangen met een suikervervanger.
Bekijk ook eens de lekkerste suikervrije recepten en ontdek de eindeloze mogelijkheden!
7. Maak er geen big deal van – We hebben allemaal een hekel aan betweters. Ga dus anderen niet als een soort profeet vertellen hoe goed het wel niet voor ze is om ook suikervrij te eten. Suiker staat in onze cultuur gelijk aan plezier hebben. Dus zeggen dat je suikervrij moet leven staat voor velen gelijk aan onplezierig leven, of smakeloos. Laat ze het maar eens ervaren. Breng een zelfgemaakte suikervrije cake of koek mee en zeg vooraf niets. Pas als het op is kun je zeggen dat je heerlijke baksel suikervrij was. Kijken wat de reacties dan zijn!
VAN DIT RECEPT GELOOF JE NOOIT DAT HET SUIKERVRIJ IS!
8. Verwen jezelf er heel af en toe eens mee! – De meeste van ons zijn niet van plan om suiker voorgoed en helemaal uit ons leven te bannen. Door van suiker een uitzonderlijke lekkernij te maken die je heel af en toe mag eten, is het gemakkelijker om het vol te houden. Dus op de verjaardag van jezelf of van je geliefde of kinderen is het echt niet erg om een keertje een stuk taart te eten met suiker. Je zult merken dat hoe minder suiker je eet, hoe minder je ook de behoefte aan suiker hebt. Maar af en toe kan het – eerlijk is eerlijk- gewoon wel eens lekker zijn! Je zult van zo’n moment dan ook extra genieten!