Suikervrij eten doe je zo! Stappenplan voor een suikervrij dieet

Zoet is de enige smaak die we van nature lekker vinden. Niet voor niets dat ons verlangen naar zoet/suiker vaak zo groot is. Voedselfabrikanten weten dit maar al te goed en te pas, maar vooral te onpas wordt overal suiker aan toegevoegd. We zijn massaal suikerverslaafd. Hoewel zoet en suikerrijke producten vaak hartstikke lekker zijn, zijn ze niet gezond. Er lijkt dan ook eindelijk wat beweging in de voedselindustrie te komen, omdat het verlangen naar gezonder en minder suiker groter wordt. Misschien heb je een medische reden waarom je minder suiker wilt eten, of wil je suikervrij eten, omdat je gelooft dat dit gezonder voor je is en dat je je er beter door gaat voelen. Maar waar begin je eigenlijk? Hoe begin je met suikervrij eten? Je ontdekt het hier!

Verschillende suikers

Suiker is een energiebron voor je lichaam. Het levert energie om de dag door te komen. Suikers vallen onder koolhydraten. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Van nature aanwezige suikers zitten in groenten en fruit en bevatten langzame koolhydraten die meer energie leveren dan geraffineerde suikers. Helemaal suikervrij eten is dus onmogelijk. Geraffineerde suikers leveren lege koolhydraten, er zitten geen nuttige voedingsstoffen in. Zonder dat je het door hebt worden door voedselfabrikanten geraffineerde suikers aan veel producten toegevoegd.

Is rietsuiker gezonder dan gewone suiker?

Gewone suiker (kristalsuiker) is gewonnen uit suikerbieten. Kristalsuiker wordt als smaakmaker toegevoegd aan bewerkte producten. Rietsuiker is suiker gemaakt uit suikerriet en is iets donkerder van kleur. Door het raffinageproces worden alle vitamines, mineralen en vezels verwijderd. Beide suikers leveren evenveel calorieën en hebben dezelfde voedingswaarde. Rietsuiker bevat een beetje mineralen, maar deze lage hoeveelheid draagt nauwelijks bij aan de dagelijkse aanbevelingen. Rietsuiker is dus niet gezonder dan gewone suiker. 

suikervrij eten 3

Word je dik van suiker?

Van suiker word je niet perse dik. Te veel suiker eten of drinken maakt je dik. Als je niet te veel eet, word je dus niet meteen dik. Het draait allemaal om balans. Gewichtstoename ontstaat wanneer je te veel calorieën binnenkrijgt.

Suikers zijn koolhydraten en zijn bedoeld om energie aan het lichaam te leveren. Wanneer je kleine porties suiker eet, verbruikt je lichaam de calorieën en zal het niet opslaan in de vorm van vet. Als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt zal je aankomen. Suiker levert energie, maar bevatten geen vitamines, mineralen en vezels.

Geraffineerde suikers kunnen eetlust opwekken en geven je nauwelijks een verzadigd gevoel, omdat ze geen vezels bevatten. Je eet zo al snel teveel suikers. Deze suikers worden snel in je bloed opgenomen en verdwijnen ook weer snel. Je verlangt erna weer naar suikers die hetzelfde effect hebben.

Voornamelijk het drinken van frisdrank leidt tot een toename in gewicht. Dit komt doordat deze gedronken calorieën niet gecompenseerd worden met minder eten. Zo krijg je dus al snel te veel suiker binnen en zal je aankomen.

Is suiker verslavend?

Suikerrijke producten zijn vaak natuurlijk heel lekker. Bij een suikerverslaving ben je afhankelijk van zoete dingen waarin veel suikers zijn verwerkt. Een suikerverslaving is echter niet wetenschappelijk aangetoond. Zonder dat we het door hebben eten we steeds meer suiker. Suiker is overal.

Een suikerverslaving wordt veroorzaakt door een hormoon dat uit balans raakt. Door het eten van suiker maken je hersenen dopamine aan. Dopamine wordt ook wel een ‘geluksstofje’ genoemd en speelt een grote rol in het beloningssysteem van je hersenen. Wanneer het stofje vrijkomt krijg je een gevoel van blijdschap. Dopamine stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk voedsel. Je bloedsuikerspiegel zal stijgen, waardoor je lichaam steeds om meer zoetigheid gaat vragen. Zo blijft de cirkel zich herhalen.

Dopamine speelt zo een rol in de vorm van een soort verslaving. Geraffineerde suiker is verslavend en geeft geen verzadigd gevoel. Door een suikervrij dieet te volgen zal je lichaam afkicken van suiker. Met een suikervrij dieet stop je geheel met het eten van geraffineerde suikers.

Is suiker slecht voor je?

Suiker is niet per definitie slecht voor je. Producten met van nature aanwezige suikers leveren namelijk meer energie dan geraffineerde suikers. In geraffineerde suikers zitten geen voedingsstoffen. Wanneer je te weinig gezonde basisvoeding eet, bestaat de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wanneer je suiker eet, maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit zorgt ervoor dat suiker uit je bloed wordt opgenomen in je cellen. Door veel suikerrijke producten te eten kunnen je cellen immuun worden voor grote hoeveelheden insuline. Insuline bevordert de vetopslag, waardoor je lichaam teveel suiker zal opslaan als lichaamsvet. Zo verhoog je het risico op overgewicht en diabetes type 2.

Daarom is het belangrijk om geraffineerde suikers te vervangen door gezonde voedingsmiddelen. Het is aan te raden om gevarieerd en suikervrij te eten. Je lichaam heeft suiker nodig, maar niet te veel.  

suikervrij eten7

Wat doet suiker in je lichaam?

Een suikervrij dieet kan veel positieve invloed hebben op je gezondheid. Een suikervrij leven is een gezond leven. Door minder suiker te eten zal je minder last hebben van energie dips en constante drang om te suiker te eten.

Overmatige suikerconsumptie heeft negatieve effecten op je gezondheid. Teveel suiker eten kan naast overgewicht ook andere gevolgen hebben zoals:

 • Eetbuien
 • Drang naar zoete dingen
 • Hoofdpijn
 • Slecht slapen
 • Moeheid
 • Hyperactief gedrag
 • Huidproblemen
 • Gaatjes in je tanden

Kan mijn kind overgevoelig zijn voor suiker?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat kleine hoeveelheden suiker klachten geven. Echter kan een teveel aan suiker wel darmklachten veroorzaken. Ook de kans op een tekort aan voedingsstoffen bestaat als iemand te veel suiker eet.

Er zijn vaker onderzoeken gedaan naar het overgevoeligheidsreacties op suiker. Met name het verband tussen suiker en hyperactiviteit is onderzocht. Uit onderzoeken blijkt echter dat hyperactief gedrag niet veroorzaakt wordt door suiker.

Hoeveel suiker zit er in sap en frisdrank?

Zoete dranken zoals sap en frisdrank bevatten ontzettend veel suikers en dus calorieën. Het zal je verbazen dat in sappen evenveel suiker zit als in frisdrank. Een glas (250ml) sap of frisdrank bevat 7 suikerklontjes! Dit komt doordat er 4 a 5 sinaasappelen nodig zijn om een glas te vullen.

In (versgeperst) sap zitten wel wat vitamines maar geen vezels. Dat komt omdat bij het persen de structuur van de fruit kapot gaat en dus vitamine c verliest in het proces. Zelfs als je het thuis maakt, worden vezels dus verspild. Wanneer je vers fruit eet in plaats van drinkt zal je meer vitamine en vezels binnenkrijgen. 

Vooral in sappen en frisdranken zitten veel zuren die de kans op tandbederf vergroten. Een goed begin om suikervrij te eten zou al beginnen met het laten staan van sap en frisdrank. Water, thee en koffie zonder toegevoegde suikers zijn goede substituties.

suikervrij eten4

Zijn bepaalde suikers beter dan anderen?

Door het lichaam wordt geen onderscheid gemaakt tussen van nature aanwezige of toegevoegde suiker. Suikers worden door het lichaam op dezelfde manier afgebroken tot glucose en leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën. In fruitstroop, ahornsiroop en honing zitten iets minder calorieën, omdat het is gemengd met water. Zoals eerder vermeld is er wel een verschil tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Van nature aanwezige suikers zijn langzame koolhydraten en geraffineerde suikers lege koolhydraten.

Hoe begin je met suikervrij eten?

Suikervrij eten is een hele uitdaging. 100% suikervrij eten is natuurlijk niet mogelijk, want ons lichaam heeft suiker in de vorm van glucose nodig om energie te krijgen. Een suikervrij dieet betekent dat je stopt met het eten van geraffineerde suikers en bewerkte producten. Dit zijn de bewerkte suikers die als smaakversterkers in producten worden gebruikt.

Een suikervrij dieet zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt. In het begin zal het erg zwaar zijn. Na 3 dagen zal de suikerverslaving verdwijnen. Maar trek in suiker zal er nog wel zijn. Deze trek zal steeds verder wegzakken naarmate je langer geen suiker eet.

Een suikervrij dieet kan je leven veel positieve voordelen brengen. Wie minder suiker eet, zal gezond leven en makkelijk afvallen. Een overzicht van voordelen:

 • Gewichtsverlies
 • Stabiele bloedsuikerspiegel
 • Betere huid
 • Betere weerstand
 • Gezondere darmen
 • Loskomen van suikerverslaving
 • Minder eetbuien

Stappenplan suikervrij eten?

Heb jij interesse in het volgen van een suikervrij dieet? Volg deze stappen om gemakkelijk te beginnen met een suikervrij dieet:

 1. Creëer een suikervrije omgeving

Zorg voor een omgeving zonder suiker door suikerrijke producten uit je huis te halen. Zo kom je niet in verleiding om suiker te eten. Het is ook aan te raden om enkelvoudige koolhydraten te laten staan. Denk hierbij aan wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappelen en fast food.

Als je een suikervrij dieet wilt volgen, moet je goed opletten tijdens het boodschappen doen. Etiketten lezen is belangrijk wanneer je een suikervrij dieet volgt. Als er een vorm van suiker op de ingrediëntenlijst staat is het altijd een geraffineerde suiker. Voedselfabrikanten voegen tegenwoordig aan allerlei producten geraffineerde suikers toe. Zonder dat je het door hebt, eet je meer suikers dan je denkt.

Tijdens een suikervrij dieet eet je natuurlijke suikers in fruit en groenten. Er zijn allerlei andere benamingen voor suiker. Een overzicht van schuilnamen voor suiker:

 • Dextrose
 • Glucose(stroop)
 • Glucose-fructosestroop
 • Fructose(stroop)
 • Sacharose
 • Sucrose
 • Maisstroop
 • Siroop
 • Invertsuiker
 • Maltodextrine
 • Melasse(stroop)
 • Kandij(suiker)
Tip: als de woorden eindigen op ‘ose’, ‘stroop’, ‘siroop’, ‘honing’, ‘nectar’, ‘suiker’ heb je te maken met geraffineerde suiker!

Wanneer er op een verpakking ‘100% suikervrij’ is suiker vaak vervangen door kunstmatige zoetstoffen om de zoete smaak te krijgen. Dit is het geval bij de meeste light producten.suikervrij eten
 1. Eet natuurlijke, gezonde voeding

In stap 1 heb je geleerd welke producten je moet laten staan. In stap 2 leer je welke gezonde producten er zijn. Natuurlijke voeding bevat natuurlijke suikers en bevatten voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Dit heeft je lichaam nodig om te presteren.

Gezonde koolhydraten zitten in groenten, fruit, peulvruchten, quinoa, boekweit en zilverliesrijst.
Gezonde vetten zitten in olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven
Gezonde eiwitten zitten in vlees (vooral gevogelte), vette vis, zuivel, noten, zaden, peulvruchten en eieren.

De juiste verhouding voor een gebalanceerde maaltijd: koolhydraten 40%, eiwitten 30%, vetten 30%

Natuurlijke zoetstoffen zijn pure stevia, cylitol, erythritol (sukrin), kaneel, banaanpoeder, rauwe honing.

Snack gezond: de kans is groot dat je trek krijgt in iets zoets. Deze trek zal steeds verder wegzakken naar mate je lichaam geen geraffineerde suikers meer binnenkrijgt. Laat je niet verleiden door suikerrijke producten maar kies voor een gezond tussendoortje. Voorbeelden van gezonde snacks zijn: ongezouten noten, groenten (wortel, komkommer), fruit, pure chocolade (minimaal 75% cacao), rijstwafel, gekookt eitje

suikervrij eten5

 1. Bereid je mentaal voor

In de eerste drie dagen van het suikervrije dieet zal je ontwenningsverschijnselen krijgen zoals moeheid, sterke drang naar suiker, hoofdpijn en futloosheid. Grijp dan niet meteen naar een suikerrijk product maar naar een gezonde snack. Je lichaam maakt althans geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Kleine veranderingen hebben een groot effect op lange termijn. Vergeet niet dat een suikervrij dieet veel positieve voordelen heeft en dat je bouwt aan je zelfdiscipline.

Suikervrij eten en suikervrije recepten


Suikervrij eten kan voor veel mensen dus ideaal zijn. Onze producten zijn suikervrij! We hebben een grote variëteit aan 100% natuurlijke, calorievrije suikeralternatieven. Hierdoor krijg je geen geraffineerde, ongezonde suikers binnen. Sukrin producten passen perfect in je dieet! Daarnaast is het belangrijk om gebalanceerd en gevarieerd te eten. Wij bieden heerlijke suikervrije recepten. Naast suikervervangers hebben we ook lekkere kant en klare bakmixen voor chocoladecake en meer!

suikervrij eten2
Heb jij ervaring met suikervrij eten? Deel je ervaring in de reacties!